JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2011 13:01:00

Vláda útočí na lidská práva

Vláda útočí na lidská práva

Stanovisko VV ÚV KSČM k návrhům vlády na reformy zdravotnictví a penzijního systému.

Výkonný výbor ÚV KSČM se na své dnešní schůzi zabýval vládními návrhy penzijní a zdravotnické reformy. Podle KSČM vládní reformy prohloubí nejistotu a strach ze stáří a nemoci a jsou útokem na základní lidská práva.

Začátek nového roku 2011 přinesl kromě asociálních škrtů současné „panské" koalice vládní „tříkrálovou nadílku". Dne 6. 1. 2011 vláda představila svůj návrh reformy penzijního systému a zdravotnictví. Učinila tak bez širší společenské diskuze, autoritářským oznámením, s vědomím, že má pohodlnou většinu v PS PČR.

Základem všech pěti verzí důchodové reformy předložených vládou je "dobrovolné" vyvádění části pojistného či spoření do soukromých penzijních fondů. Za takovou praxí by stát spořitele bonifikoval. Všechny varianty počítají s posunem věku odchodu do důchodu na 65, resp. 67 let, a s vyrovnáním věku odchodu do důchodu u mužů a žen. KSČM zásadně nesouhlasí s bonifikací "dobrovolného" spoření do soukromých fondů. Zvýhodní totiž zejména vysokopříjmové skupiny a vytvoří tlak na potřebné, aby kvůli dostatečné výši budoucí penze hledali cestu, jak ze svých skromných prostředků ušetřit ještě na spoření v těchto fondech. Hlavním vítězem nebudou občané, ale finanční kapitál, který bude s těmito prostředky disponovat. Tyto finance postupně znehodnotí inflací a existuje i riziko vytunelování či krachu penzijních fondů. S růstem odchodu věku do důchodu rovněž nesouhlasíme. Čeští pracující stráví v zaměstnání průměrně mnohem více hodin než jejich kolegové v Evropě, střední délka života je přitom v ČR o 4-5 let nižší než v eurozóně. Dalším z protipopulačních opatření pravicové vlády je vyrovnání věku odchodu do důchodu u mužů a žen, čímž mizí i ocenění žen za počet dětí, které vychovaly. S tím KSČM nemůže za žádných okolností souhlasit.

Jádrem návrhu tzv. reformy zdravotnictví je stanovení standardů a nadstandardů zdravotní péče, změna fungování zdravotních pojišťoven a zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 Kč na 100 Kč denně. Stanovovat rozdíl mezi standardem a nadstandardem by mohl, dle slov ministra Hegera, i „nestátní subjekt". Toto dělení úrovně zdravotní péče povede k znevýhodnění potřebných občanů, k tlaku na chudé, aby si připláceli, k jejich zadlužení, k demotivaci lékařů vykonávat standardní zdravotní péči a celkově k dalšímu poklesu ústavou garantované dostupnosti zdravotní péče. Nesouhlasíme také s tím, aby s veřejnými penězi nakládal soukromý kapitál. KSČM prosazuje úplné zrušení všech poplatků ve zdravotnictví, nikoliv jejich navyšování.

Nejen tyto, ale všechny návrhy "reforem" vládní pravicové koalice pokračují ve stejně protilidovém a asociálním směru, kterým vláda od svého nástupu k moci vykročila. Povedou především k nejistotě většiny společnosti, strachu ze stáří a nemoci, k pravděpodobnému zbídačování širokých vrstev budoucích důchodců a nemocných. Reformy jsou rafinovaným útokem na základní lidská práva většiny společnosti. KSČM vyzývá vládu k odložení návrhů a k zahájení celospolečenské diskuze nad tak zásadními tématy. KSČM bude i nadále předkládat své vlastní protinávrhy, aby ukázala, že je možná jiná cesta. Nebude-li vláda ochotna diskutovat, vyzýváme pokrokové a demokratické organizace i veřejnost, aby se nebály dát najevo svůj odpor proti pokračování destrukce sociálních práv. Ukažme společně, že opakované tvrzení vlády, že má k těmto změnám mandát, není pravdivé. Většina občanů s tímto vývojem nesouhlasí a tuto většinu vláda umlčet nemůže.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama