ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2011 15:02:00

Nejen filmová kritika, ale kritika vůbec má své místo na veřejném poli

Nejen filmová kritika, ale kritika vůbec má své místo na veřejném poli

Ministerstvo kultury podpořilo první ročník Cen české filmové kritiky.

Nejlepším filmem roku 2010 je podle filmových novinářů snímek Pouta režiséra Radima Špačka. Ocenění předal producentovi filmu spolu s bývalou uměleckou ředitelkou Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Evou Zaoralovou ministr kultury Jiří Besser.

„Nejenom filmová kritika, ale kritika vůbec má svoje místo na veřejném poli,“ řekl ministr po skromném a svižném ceremoniálu.

Cenu za Nejlepší mužský herecký výkon si odnesl Karel Roden za drama Habermannův Mlýn. V červnu bude mít premiéru jeho další film Lidice, kde si malou roli zahrál i Jiří Besser. Cenu za nejlepší scénář předal bývalý prezident Václav Havel.

Ceny filmové kritiky byly letos vyhlášeny poprvé a inspirovali se podobným modelem v zahraničí, kde vedle národních cen profesionálu existují také ceny filmových kritiků. Hlasující zde tvoří výhradně filmoví novináři, kteří se zabývají český filmem a pravidelně přispívají do médií v České republice.

Ministr kultury je podle svých slov velmi zvědavý na tradiční udílení Českých lvů: „Bude zajímavé sledovat, jak se v podobných kategoriích shodnou či rozejdou názory filmových kritiků a akademiků.“

Kompletní výsledky 1. ročníku Cen české filmové kritiky naleznete zde: http://www.filmovakritika.cz/vysledky.html
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama