Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2011 11:41:00

Skála nad Hřenskem

Skála nad Hřenskem

Nestabilní skála nad Hřenskem, která hrozila zřícením na silnici, se dočká sanace. Ministerstvo životního prostředí souhlasilo s uvolněním finančních prostředků na odbourání části skalního bloku a vše je tedy zřejmě na dobré cestě.

Ústecký kraj v této věci vyvinul na příslušné úřady patřičný tlak a jsem ráda, že naše snažení přineslo ovoce.

Není to přitom tak dlouho, kdy Ústecký kraj  čelil poměrně ostré mediální kritice za to, že odmítnul ve Hřensku vyhlásit stav nebezpečí. Málokoho tehdy zajímaly naše argumenty, že nebyly naplněny zákonné podmínky jeho vyhlášení, protože případný pád skály neohrožoval ani životy občanů, ani obecní majetek. Stejné stanovisko k případnému vyhlášení stavu nebezpečí zaujalo i ministerstvo vnitra.

I kdyby byl stav nebezpečí vyhlášen, situaci by to stejně nevyřešilo. Maximální doba po kterou může ze zákona stav nebezpečí trvat je totiž 30 dní. Správa Národního parku České Švýcarsko bohužel nemá k sanaci problematické skály připravený projekt a jen na jeho vypracování by potřebovala více času než jeden měsíc. Lehce by se tak tedy mohlo stát, že by po měsíci znovu zasednul krizový štáb a musel by konstatovat, že se nezměnilo nic a pouze by to Kraj mohlo stát více peněz, protože poškozené subjekty by mohly žádat o 100% dotace za způsobené škody.

Je proto naprosto v pořádku, že stav nebezpečí vyhlášen nebyl. Řešení celého problému je plně v kompetenci Ministerstva životního prostředí,  pod které spadá i NP České Švýcarsko.

Dobrou zprávou pro občany Hřenska  je, že se ministerské ledy hnuly a  situace spěje k vyřešení. Troufám si tvrdit, že je tomu tak i díky našemu nátlaku. Ono je totiž někdy lepší obrátit se na toho, kdo s problémem může něco udělat, nežli zahájit mediální dělostřeleckou palbu kvůli nevyhlášení stavu nebezpečí. Jenom to třeba není tak mediálně vděčné.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama