RSDr. Alexander Černý

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2011 10:13:13

K představení policejního prezidenta P. Lessyho

K představení policejního prezidenta P. Lessyho

Tisková zpráva Alexandera Černého, poslance Parlamentu ČR k představení policejního prezidenta P. Lessyho před výborem pro obranu a bezpečnost.

Od prezentace nového policejního prezidenta ve Výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR jsem nečekal nic světoborného, a to hned z několika důvodů:

Způsob jeho výběru do funkce nebyl standardní, naopak byl poznamenán obrovským tlakem a podivnými tahanicemi uvnitř vládní koalice. Vstup "investigativního" ministra vnitra, který nabídl spolupráci při výběru policejního prezidenta jen tzv. demokratickým stranám, nejenže vypovídá o chabé politické kultuře České republiky, ale pro ministra vnitra to platí dvojnásob.

Na prezentaci jsme se mimo jiné dozvěděli, že klíčovým kritériem pro výběr policejního prezidenta nebylo vzdělání, ale vize. Panu Lessymu je 46 let, u policie pracuje od r. 1990, má v oboru značnou praxi, od malých oddělení až po krajské ředitelství. Věnoval se převážně práci v uniformované složce, ale orientuje se i v ostatních oblastech činnosti policie. Je obrovská škoda, že proces výběru nebyl jiný a vnáší pachuť politické manipulace.

Zmíněnou vizi, kterou lze shrnout do teze, že by rád vybudoval z ČR nejbezpečnější místo na světě, nelze než přivítat. Jsem si však úplně jist, že už po 8 dnech ve funkci si je plně vědom toho, co mu bude komplikovat práci. Rozpočet resortu je už plně stanoven a z něho vyplývá, že budou chybět prostředky nezbytné na základní provoz policie. Brzy nový policejní prezident pravděpodobně narazí i na politické ambice svého ministra, který zřejmě bude chtít snížit počty policistů.

Přiznávám se, že v této souvislosti jsem příliš nerozuměl snaze některých svých kolegů ve výboru pro obranu a bezpečnost přimět pana Lessyho ke zcela konkrétní odpovědi na to, jak bude řešit ožehavé problémy v resortu. Až s odstupem času bude mít smysl zeptat se jej, jakými konkrétními kroky svou velkolepou vizi naplnil.

Alexander ČERNÝ, poslanec PČR, člen Výboru pro obranu a bezpečnost
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama