ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2011 10:46:24

Radek John a kámen mudrců

Radek John a kámen mudrců

Komentář k aktuálnímu stavu na ministerstvu vnitra a koncepci nového policejního prezidenta.

´Nový policejní prezident Petr Lessy říká, že z naší země vybuduje nejbezpečnější zemi v Evropě. Pravděpodobně tak s Radkem Johnem nalezli pověstný kámen mudrců. Jak jinak si vysvětlit, že tohoto chvályhodného cíle chtějí dosáhnout snížením prostředků na provoz policie o 37 % proti minulému roku a postupným snížením počtu policistů až o několik tisíc? Něco tady nehraje.

Není tedy divu, že se odboráři, ale především řadoví policisté a hasiči stále hlasitěji ozývají. Tvrzení ministra Johna, že platy neklesnou v průměru o více než 6,3 %, jen přilévá olej do ohně.

Jejich reálné příjmy se totiž snížily často o více než 15 %. Přestože zločinci nejsou méně agresivní a plameny nemají menší teplotu, snižují se i rizikové příplatky. A průměry zde neplatí. Policista hlídkové služby, který se s kriminalitou bezprostředně potýká, dostane měsíčně 16 tisíc korun, včetně odsloužených víkendů a svátků. Hasiči, jejichž prací se ministr chlubil při likvidaci povodní v Libereckém kraji a dokonce je tehdy označil za „poklad“, rovněž asi čekali jinou odměnu.

Dětinské výmluvy pana ministra Johna o zlé vládě ho nejsou důstojné. Pro takto razantní škrty, které omezují výkon služby a ohrožující bezpečnost nás všech, hlasoval i on sám. Nejde jen o bezobsažné strašení. Důsledky jsou zcela konkrétní.

Omezení znaleckých a lékařských posudků bude znamenat méně usvědčených pachatelů. Pěší hlídka nebude moci kontrolovat u řidičů alkohol v krvi, neboť přístroje musí být společně s tiskárnou připojeny na zdroj ve služebním automobilu. Limity benzínu se někde snížily až na jednu čtvrtinu. To logicky přinese menší preventivní činnost a delší čas výjezdů.

Zloději a loupežníci nebudou s veřejnými rozpočty solidární a nebudou čekat, až policisté přijedou na místo činu. Pěší hlídka se bude muset vrátit z obchůzky pro auto a pak teprve vyjet. Pomalu se tak vracíme do časů první republiky, kdy na oddělení byl jeden vůz a jedno motokolo.

Podle statistik už nyní násilná a majetková kriminalita stoupá. Kombinace ochromené policie, klesající motivace policistů, vysoké nezaměstnanosti a stoupajících životních nákladů nám příliš nadějí na zlepšení situace nedává. Pokud nechceme, abychom se častěji než nyní vraceli do vykradených bytů a báli se o naše děti jdoucí cestou domů ze školy, měli bychom podpořit naše policisty a hasiče v jejich snaze o nápravu nešvarů na ministerstvu vnitra. Jejich odvaha ozvat se proti svým nadřízeným i přes možné postihy si zaslouží naše ocenění, stejně jako jejich práce, která denně zachraňuje životy.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama