ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2011 16:28:50

Dohoda ohledně přímé volby je o krok blíže k úspěchu

Dohoda ohledně přímé volby je o krok blíže k úspěchu

Zástupci sociální demokracie se dnes zúčastnili jednání s představiteli stran vládní koalice, a to ve věci nalezení shody pro schválení přímé volby Prezidenta republiky ČR.

Přímá volba ostatně patří mezi jeden ze základních bodů našeho volebního programu. Uvědomujeme si, že jsme nejsilnější politickou stranou v obou komorách parlamentu, a proto k těmto jednáním přistupujeme velmi odpovědně.

Dnešní diskusi se zástupci vládních stran považujeme za velice věcnou. Jednání rovněž ukázalo, že shodu bude pravděpodobně možné nalézt, protože žádná ze zúčastněných stran nepřišla s ultimativními požadavky.

Pro ČSSD je důležité, aby v Ústavě ČR byly zakotveny parametry finální dohody, tedy nejen samotný způsob volby (přímá), ale také způsob volby, jakým by volba měla probíhat. Zároveň budeme chtít, aby podobným způsobem byl v Ústavě ČR ukotven způsob možného odvolání prezidenta republiky a rovněž způsob, jakým způsobem bude možné platnost volby prezidenta zpochybnit. Dalším důležitým tématem je pro nás zavedení imunity namísto indemnity. V současné době není možné prezidenta stíhat pro jakýkoliv trestný čin. V budoucnu by měl být odpovědný přinejmenším za spáchání závažného trestného činu a jeho imunita by měla být přibližně na úrovni členů parlamentu.

Naší snahou je také zavést ústavní pojistku, která umožní v přesně vymezených případech odvolat prezidenta. Například pokud spáchá závažný trestný čin nebo závažným způsobem poruší ústavní pořádek. Jako nejpravděpodobnější se dnes z našeho pohledu jeví určitá varianta impeachmentu, tedy rozhodnutí ústavního soudu na návrh obou komor parlamentu.

Na dalším jednání, které proběhne začátkem března, se budeme dále bavit o změně kompetencí prezidenta, především v otázce jmenování členů Bankovní rady ČNB či udělování milosti.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra Za ČSSD a člen vyjednávacího týmu ČSSD v otázce přímé volby prezidenta ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama