ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2011 17:40:19

Přímá volba prezidenta by se mohla konat ve dvou kolech

Přímá volba prezidenta by se mohla konat ve dvou kolech

Zástupci sociální demokracie se dnes podruhé zúčastnili jednání stran vládní koalice a ČSSD v otázce možné podoby přímé volby hlavy státu.

Na dnešním jednání jsme zaznamenali výrazný posun, kdy byla nalezena shoda na způsobu volby. Oceňujeme, že se nám v této věci podařilo prosadit tzv. senátní (dvoukolovou) verzi, kdy do druhého kola postupují dva nejsilnější kandidáti z kola prvého. Tento způsob volby znají občané ze senátních voleb, a proto jsme přesvědčeni o výhodnosti této varianty.

Sociální demokracie bude i v dalších jednáních usilovat o změnu kompetencí prezidenta republiky. Prostor pro posílení nezávislosti justice a posílení role prezidenta vidíme zejména v zachování jmenování předsedy a místopředsedy Nejvyššího soudu ČR výhradně prezidentem (současný stav) a zrušení kontrasignace u jmenování předsedy a místopředsedy Nejvyššího správního soudu (nově nebude prezident potřebovat ke jmenování žádný souhlas).

V rámci těchto jednání s vládními stranami bude pokračovat diskuse o formě jmenování členů Bankovní rady ČNB. Sociální demokracie  prosazuje stejnou proceduru, jaká dnes platí u výběru ústavních soudců prezidentem, tedy souhlas vyslovený Senátem na návrh prezidenta republiky. Tímto způsobem by byl garantován skutečně nezávislý výběr členů bankovní rady.

Na dnešním jednání se rovněž diskutovalo o námi představeném návrhu, kdy by se funkční období prezidenta prodloužilo ze stávajících pěti na šest let. Navrhli jsme tuto změnu z důvodu, aby se přímá volba prezidenta mohla konat společně s podzimními volbami do Senátu a zastupitelstev krajů, resp. obcí. V této věci prozatím nepanuje shoda, a proto budou provedeny analýzy, mapující dopady jak ústavní, tak finanční. Diskuse se nadále povede nad otázkou délky období mezi jednotlivými koly volby.

V Senátu rovněž 14. března proběhne odborná konference na téma přímé volby, iniciovaná předsedou Senátu Milanem Štěchem. Věřím, že i tato diskuse bude dalším krokem k nalezení potřebné shody nad způsobem přímé volby prezidenta republiky.

Jeroným Tejc, člen vyjednávacího týmu ČSSD v otázce přímé volby prezidenta republiky
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama