RNDr. Vladimír Koníček

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2015 6:27:00

Po roce konečně zákon

Po roce konečně zákon

Vládě trvalo víc než rok připravit návrh zákona o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

V květnu 2014 sněmovna schválila změnu Ústavy, ve které rozhodla, že NKÚ vykonává kontrolu hospodaření s veřejnými prostředky a s prostředky poskytnutými z veřejných rozpočtů, a také s majetkem právnických osob s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku.

Senát projednávání změny Ústavy pozastavil a čeká právě na předložený změnový zákon. Věřím, že starostové v Senátu budou spokojeni s předloženým zněním, návrh zavádí kontrolu do menších obcí postupně podle velikosti, takže malé obce se mohou stát součástí kontrolní akce NKÚ až v roce 2021. NKÚ nebude přezkoumávat hospodaření územně samosprávných celků. A do samostatné působnosti územní samosprávy také nezasahuje. Pouze formuluje kontrolní zjištění a bude na orgánech samospráv, jak s takovým zjištěním naloží.

Rozšíření kontrolovaných osob se týká například také České televize a Českého rozhlasu, ale především právnických osob s majetkovou účastí státu nebo samosprávného celku. NKÚ by po přijetí tohoto zákona konečně mohl zkontrolovat, jak bylo naloženo s veřejnými prostředky při stavbě metra v Praze.

KSČM tento vládní návrh podporuje, sama se v minulosti několikrát pokoušela předložit návrh zákona na rozšíření pravomocí NKÚ, bohužel bezúspěšně.

Vladimír KONÍČEK, poslanec a stínový ministr průřezového resortu informatiky (KSČM)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama