ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2011 15:05:01

Českým úřadům vážně hrozí, že nebudou schopny komunikovat

Českým úřadům vážně hrozí, že nebudou schopny komunikovat

Důrazně vyzývám ministra vnitra Radka Johna, aby veřejnost seznámil se současným stavem v projektu Komunikační infrastruktury veřejné správy, tzv. KIVS.

Vzhledem k tomu, že 28. března vyprší stávající rámcové smlouvy na poskytování internetového a telefonního připojení pro českou veřejnou správu, jsem velmi znepokojen klidem, který v této otázce panuje na ministerstvu vnitra. Vážně zde totiž hrozí, že od 29. března budou veškeré české úřady bez internetového připojení a funkčních telefonních linek.

Pokud by k tomuto stavu nakonec skutečně došlo, byla by de facto zcela ochromena veškerá komunikace mezi českými úřady, čehož důsledkem může být v kritickém případě ohrožení vyplácení důchodů, sociálních dávek nebo příspěvků pro maminky na mateřské dovolené.

Považuji za naprosto skandální nečinnost ministerstva vnitra pod vedením Radka Johna, které zaspalo více než půl roku, kdy mělo čas na vypsání výběrového řízení na poskytování těchto služeb. Výběrové řízení na tuto významnou zakázku bylo vypsáno až 23. prosince 2010 a uzavřeno bylo začátkem tohoto týdne (3. března). Vzhledem k významnosti a objemu zakázky, která má stát zhruba 1,5 miliardy korun na dobu 18 měsíců, by měla výběrovou komisi jmenovat vláda, která tak ale doposud, podle dostupných informací neučinila. Ke zhroucení komunikace úřadů přitom zbývá pouhých 17 dní! Navíc ministerstvo pod vedením Radka Johna podle všech informací zastavilo kroky směřující k výběru nového dodavatele, které činil již na jaře 2010 předchozí ministr vnitra Martin Pecina. Pokud tedy dnes dochází ke skluzu, jde to zcela a jedině na vrub Radka Johna.

Pochybnosti vzbuzují i podmínky soutěže. Před čtyřmi lety, kdy se soutěžilo o zakázku na 9 miliard korun, byly nároky na roční obrat zájemců ve výši půl miliardy korun. Současné výběrové řízení požaduje po zájemci o poskytování služeb roční obrat ve výši 1 miliardy korun, přičemž jde o čtyřikrát menší objem zakázky. To mimo jiné znamená, že ze soutěže jsou automaticky vyřazeni menší poskytovatelé, což by mohlo vést k jejich oprávněné stížnosti k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

I kdyby byl vybrán dodavatel na konci března, hrozí zpochybnění celé zakázky u ÚOHS a odložení podpisu smlouvy či zrušení tendru. V takovém případě by mohl nastat internetový a telefonický black-out české státní správy.

Je s podivem, že ministr hlásající nejtransparentnější veřejné zakázky a boj s korupcí je nyní v podezření, že právě on stojí za zakázkou, která vzbuzuje pochybnosti o svých podmínkách a o snaze získat skutečně nejvýhodnější cenu pro Českou republiku. S ohledem na skutečnost, že stávající smlouvy již nelze bez výběrového řízení prodloužit, dostal ministr vnitra Radek John českou veřejnou správu do slepé uličky.

Pokud by se ministr rozhodl, že na dobu do ukončení řízení a podpisu smluv s řádně vybraným dodavatelem uzavře smlouvu s některým ze současných dodavatelů bez výběru, tedy v jednacím řízení bez uveřejnění, mohlo by podle mého názoru dojít k porušení zákona.

Proto vyzývám ministra vnitra, aby urychleně zveřejnil, jaké kroky v této věci bude v nejbližších dnech činit, abychom se neocitli v době komunikačního black-outu.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama