Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.11.2015 9:50:06

Kdy o zásadním návrhu k exekucím poslanci rozhodnou?

Kdy o zásadním návrhu k exekucím poslanci rozhodnou?

Návrh, který zavádí působnost exekučních úřadů na území kraje se systémem přidělování dlužních pohledávek soudem, jehož jsem byl iniciátorem, měl být projednán na schůzi sněmovny, přesto se stále nedostává na řadu!

Prázdniny utekly jako voda a s podzimem začalo v médiích opět rezonovat téma exekucí. Že prý po mnohonásobném zásahu poslanců do zákona o soudních exekutorech dlužníkům otrnulo. Chystá se nám odstoupit z úřadu a ukončit svou činnost pravděpodobně „nejslavnější“ exekutor v zemi. Systém exekucí a zneužívání obchodu s pohledávkami i umělé zadlužování českých domácností to však nemění a neřeší, naopak bude jistě zajímavé sledovat výběrové řízení na vedení jednoho z gigantů exekutorských úřadů.

Senátní návrh na změnu exekučního řádu stále ve sněmovně odkládán!

A proto v Poslanecké sněmovně čeká na své projednání novela zákona o soudních exekutorech iniciovaná mnou a dalšími senátory ČSSD, která se snaží o zavedení teritoriality do systému přidělování pohledávek exekutorům a tím definitivně a pro-systémově skoncovat s korupcí v systému vymáhání pohledávek a pochybných praktik v exekucích!

Vláda na svém zasedání návrh podpořila, teď bude rozhodující postoj poslanců Parlamentu ČR!

Senát PČR na své květnové schůzi přijal senátní návrh zákona, kterým se mění tzv. exekuční řád. Senátoři tak učinili první významný krok, který může přinést systémovou změnu do řešení exekucí. Vláda na svém zasedání návrh podpořila, teď bude rozhodující postoj poslanců Parlamentu ČR.

Soudní exekutor je vykonavatelem státem přenesené veřejné moci. Je nepřijatelné, aby se tento proces stal předmětem podnikání a nekalého obchodování s pohledávkami a zároveň podnětem k bujení umělého zadlužování občanů tohoto státu za účelem navyšování počtu dlužních pohledávek, se kterými je možno následně „podnikat“.

Teritorialita v exekucích může být jednoznačně jedním z témat pro krajské volby. Realizují poslanci koalice slib z programového prohlášení vlády? V Poslanecké sněmovně jistě již lobují různé zájmové skupiny. Jsem přesvědčen, že tento návrh zákona je jedním ze zásadních protikorupčních kroků v naší legislativě. Podpora poslanců vůči této předkládané novele je jejich jednoznačné rozhodnutí bojovat proti korupci a lichvě v tomto státě.

Ing. Zdeněk Škromach

Místopředseda Senátu PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama