ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2011 17:58:00

Koalice popírá svůj odpovědný boj proti korupci

Koalice popírá svůj odpovědný boj proti korupci

Reakce na zamítnutí návrhu ČSSD na zavedení majetkových přiznání.

Poslanecká sněmovna dnes  díky hlasům koaličních poslanců promarnila šanci k efektivnímu potírání  daňových úniků a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Již v prvním čtení sněmovna odmítla návrh ČSSD o přiznání k registrovanému majetku. O přijetí zákona o majetkových přiznáních se ČSSD snaží v různých podobách již více než deset let.

Cílem zákona je zakotvit oprávnění finančních úřadů, které by v případě podezření mohly od fyzických osob žádat přiznání k majetku a prokázání, že jej nabyly v souladu se zákonem a řádně zdanily. Zákon by se týkal pořízení nemovitosti v hodnotě vyšší než 20 milionů korun a akcií a finančních instrumentů v hodnotě vyšší než 5 milionů korun. Tato úprava by se netýkala majetku nabytého dědictvím či darováním. Prověřování by bylo možné až tři roky zpětně od nabytí majetku za podmínky, že nesrovnalost je vyšší než jeden milion korun.

V případě, že by dotyčný neprokázal, že nabytý majetek odpovídá výši jeho příjmů, byla by uplatněna na předmětný nedoložený rozdíl speciální daň ve výši 76%. Tímto způsobem by bylo možné postihnout majetek těch, kteří jej získali trestnou činností – od organizovaného zločinu, daňových úniků až po korupci. Kromě preventivního charakteru by zároveň docházelo k odčerpávání nelegálních výnosů ve prospěch veřejných rozpočtů.

Často v médiích slýcháme o podezřeních, že někteří politici či vysocí státní  úředníci získali majetek, který neodpovídá jejich příjmům. Námi navrhovaný zákon by tyto situace řešil standardní cestou. V případě nedoložení důkazů o legálním nabytí majetku  ze strany podezřelých by tito o velkou část tohoto majetku přicházeli. Ti, kteří nehlasovali pro námi navržený zákon tak dávají jasně najevo, že s těmito a podobnými případy jsou do budoucna srozuměni a nehodlají na takových praktikách nic měnit.  

Zamítnutím tohoto návrhu zákona, stejně jako odmítnutím institutu korunního svědka, dala koalice ODS, TOP 09 a VV najevo, že svůj boj s korupcí, ale i vyrovnanými rozpočty nemyslí vážně. Zároveň zabránila, aby se ČR posunula mezi vyspělé demokratické země na západ od našich hranic, kde jsou podobné úpravy naprosto běžné. Obzvláště zklamán jsem pak přístupem strany Věci veřejné, která si na veřejnosti dává do vínku boj proti korupci. Její poslanci se však dnes opět nechali strhnout silou vládní většiny a opakovaně tak popřeli sami sebe a svůj předvolební program.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama