Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2011 10:28:00

Daně

Daně

Konec března bývá ve firemních kalendářích zaškrtnutý červeně. Je to totiž čas určený k podávání daňových přiznání.

Placení daní je činnost jistě  neoblíbená, leč pro fungování státu naprosto nezbytná. O daních se v politických kruzích vede dialog téměř permanentně, ale domnívám se, že stejně zapáleně by se mělo diskutovat i o jejich využití. Odborně se tomu říká rozpočtové určení daní a v podstatě jde o to, kam vybrané peníze půjdou.

Ústecký kraj je z hlediska státu již dlouho dobu v tomto ohledu jakýmsi otloukánkem. Zatímco občané celé republiky si užívají tepla vyrobeného z uhlí vytěženého v severočeských dolech a svítí elektřinou z podkrušnohorských tepelných elektráren,  Ústeckému kraji zůstávají prach, exhalace, zdevastovaná krajina a podlomené zdraví obyvatel.

O tom, jak moc se těžba uhlí a průmyslová výroba podepisuje na kvalitě života obyvatel Ústeckého kraje, není třeba dlouze diskutovat. Stačí se podívat do statistik, anebo si jen zajet třeba na Mostecko a pořádně se rozhlédnout. Byť jsem krajskou patriotkou, je mi jasné, že na pomyslném žebříčku nejatraktivnějších míst k životu by se některé oblasti našeho kraje příliš vysoko neumístily.

Bylo by spravedlivé, kdyby ve státním rozpočtu bylo toto zohledněno a do  kraje zamířilo z veřejných zdrojů mnohem více peněz. S jejich pomocí by se dalo mnohé zlepšit a alespoň trochu tak obyvatelům  našeho kraje neúměrnou ekologickou zátěž kompenzovat.

Zdali se tak stane je v rukou Poslanecké sněmovny, ve které zasedají i poslanci za náš kraj zvolení. Jsem zvědavá, kolik peněz dokáží pro svůj kraj vyjednat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama