Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2015 9:04:57

Důl Paskov a OKD – ryba smrdí od hlavy!

Důl Paskov a OKD – ryba smrdí od hlavy!

Zakletý důl Paskov, o kterém se opět po roce a půl začíná mluvit v souvislosti s jeho uzavřením je zcela určitě hlavně z důvodu jeho podivně zištné privatizace černou můrou pro našeho současného premiéra Bohuslava Sobotku.

Toho Sobotku, který byl v době prodeje státního podílu OKD v roce 2004 ministrem financí, jež byl zodpovědný za realizaci tohoto prodeje. Všichni moc dobře víme, jak to při prodeji 45,88% podílu společnosti OKD společnosti Karbon Invest za 4,1 miliardy korun bylo a je víc než jasné, že v tom má pan premiér namočené prsty až po lokty.

Tento tunel tehdy protikorupční policie zdokumentovala tak, že tehdejší ministerstvo financí vedené Sobotkou, doly řádně neocenilo. Nenechalo totiž ocenit řadu lukrativních dceřiných společností OKD v hodnotě mnoha miliard korun. Obchod dokonce dvakrát prověřovala Evropské komise, která konstatovala, že privatizační cena byla tržní. Problém je ale v tom, že EK při svém posuzování vycházela z neúplných údajů dodaných ministerstvem financí, vedeným tehdy Sobotkou.

Podle MF DNES dodalo ministerstvo financí v únoru 2006 do Bruselu pod hlavičkou „Bohuslav Sobotka, 1. místopředseda vlády“ informace zpracované firmou Karbon Invest, která OKD koupila. Respektive jejími advokáty z AK Pokorný, Wagner & spol., pro kterou dříve pracoval právě ministr Sobotka. Tím úřad vše pokryl. Obchod hájil resort i v roce 2010, kdy jako přílohy zdůvodnění putovaly do Bruselu opět původní materiály ze stejné advokátní kanceláře.

Na jaře minulého roku dokonce už ministerstvo financí přiznalo, že poslalo Evropské komisi v kauze OKD zavádějící či dokonce nepravdivé informace, na základě kterých pak Brusel privatizaci posvětil. Aby ale Evropská komise přehodnotila své stanovisko, muselo by jí ministerstvo financí přesvědčit důkazy, že jí tehdy Česká republika obelhala a zda se to stane je zatím ve hvězdách.

Tyto informace nám docela podrobně ukazují, jak je dnešní premiér do této kauzy prostřednictvím svých advokátů zamotán. Z toho jasně vyplývá, že je zcela spoluzodpovědný za to, co se na dole Paskov a s OKD děje v současné době. Měl by se k tomu postavit jako chlap a všem těm horníkům, kteří zřejmě přijdou o práci, nějakým opačně zištným způsobem z toho co majitelé při nákupu OKD v roce 2004 vydělali pomoci a to hlavně proto, že ryba vždy smrdí od hlavy!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama