Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2011 9:10:59

Zdraví a životu nebezpečné návrhy ministra zdravotnictví

Zdraví a životu nebezpečné návrhy ministra zdravotnictví

Nové návrhy předložené koaličním stranám jsou označeny jako „pokus o nový systémový pohled na všechny poplatky“.

Skutečně nastal čas znovu a s přihlédnutím k dosavadním zkušenostem přehodnotit existenci tzv. regulačních poplatků ve zdravotnictví. Od samého počátku jsme my, poslanci a poslankyně za KSČM, bojovali proti záměru poplatky zavést a poté, co byly velmi nestandardním způsobem – pozměňovacím návrhem předsedy vlády ve formě přílepku bez možnosti řádného projednání – schváleny, jsme důrazně upozorňovali na neústavnost a asociálnost tohoto kroku.
 
Ústavní soud, bohužel, nevyslyšel stížnost opozice o jeden hlas; využil odůvodnění tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, že jediným důvodem zavedení je jejich regulační účinek proti nadužívání péče. Soud se vyhnul námitce, že za péči se při poskytování neplatí, tím, že poplatky nepovažoval za placení péče, ale za regulaci! Jako důležitou podmínku legitimnosti poplatků uvedl, že nesmí být pro nikoho »rdousící« překážkou v přístupu ke zdravotní péči. Jinak by měl zákonodárce sám navrhnout jejich zrušení. Současný ministr zdravotnictví Leoš Heger opakovaně veřejně prohlásil, že poplatky nic neregulují, ale jsou důležitým příjmem lékařů a zdravotnických zařízení. Zároveň tím přiznal, že peníze z kapes pacientů nahradily několika miliardový výpadek, způsobený pravicí zastropováním zdravotního pojištění nejbohatších (nad 86 000 Kč měsíčně) a zmrazením plateb za státní pojištěnce.
 
Poplatky se tak staly asociálními a prokazatelnou překážkou v přístupu ke zdravotní péči pro mnohé, zejména starší, chronicky nemocné a zdravotně postižené. Navíc se situace těchto lidí neustále zhoršuje kvůli zdražování léků, základních životních potřeb, ztrátám zaměstnání, snižování platů i prosazovaným reformám. Ty drasticky snížily různé druhy sociálních dávek, invalidní důchody i příspěvky na péči.
 
Politika vlády je zcela v rozporu se závěry mezinárodních organizací. Např. na mezinárodní konferenci věnované dopadům ekonomické recese na zdravotnictví konané ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a OECD zaznělo: "Skutečně vyspělé země se s nepříznivými dopady hospodářské a ekonomické krize snaží bojovat i zvyšováním veřejných výdajů na zdravotnictví, protože ho nepovažují pouze za černou díru na peníze, ale chápou, že tyto investice do zdravotní péče se vyplácejí. Pouze zdraví lidé totiž mohou pracovat, tvořit hodnoty a třeba platit daně, bez nichž se státní rozpočet těžko může obejít."
 
V této, pro mnohé již neúnosné situaci, přichází ministr Heger s dalšími nepochopitelnými návrhy, jak zalepit díry v rozpočtu, které vláda ODS, TOP 09 a VV záměrnou a nekompetentní politikou způsobila a v podobě zvýšeného DPH ještě hodlá zvětšit v prvé fázi o přibližně pět miliard korun. Spoluúčast pacientů, která se již dnes pohybuje kolem 17 % (WHO přitom považuje za hraniční asi 15 %), by se tak drasticky navýšila. Částečné navýšení plateb pacientů už schválila Legislativní rada vlády v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění v podobě zvýšení platby za pobyt v nemocnici ze 60 na 100 Kč/den a také se mění 30korunový poplatek za položku na receptu na platbu za celý recept. Heger ale šel ve svých těžko uvěřitelných návrzích dál a předložil lídrům koaličních stran řadu dalších opatření. Pacienti by místo 30 Kč u lékaře platili 50, platba za den v nemocnici by stoupla ze 60 na 200 Kč, stejně jako za návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře.
 
Zpoplatněna by měla být i neakutní doprava sanitkou ve výši 5 Kč/km. Poplatek za den v nemocnici by se pak mohl nově započítávat do ochranného limitu, který je nyní 2500 Kč u dětí a důchodců a u ostatních 5000 Kč. Do těchto limitů se dnes započítávají pouze 30korunové poplatky a doplatky za léky v nejlevnější variantě. Je zcela jasné, že zvýšení poplatků spolu s chystaným navýšením přímé platby u stomatologa za amalgámové plomby (jedna prý až za 500 Kč) odřezává velkou část nízko a středně příjmových občanů od možnosti čerpat potřebnou zdravotní péči.
 
Čím dál více se též rezignuje na prevenci, což je patrné především u pro mnohé již dnes těžko dostupné zubní péče. Přitom stále platí, že jedna koruna vložená do prevence znamená tři koruny úspor. Bohužel, české zdravotnictví bylo nastaveno po roce 1989 na systém, ve kterém se více vyplatí nemoc léčit než nemoci předcházet.
 
Současná vláda pokračuje v systematickém vytahování peněz z kapes těch, kteří zdravotnictví nejvíce potřebují a ne vlastní vinou čerpají až 80 % veškeré zdravotní péče – tedy lidí starších 65 let, dětí do šesti let, zdravotně postižených a chronicky nemocných. Vláda, pro kterou je solidarita sprosté slovo, nedělá nic pro zlepšení financování systému ani pro kontrolu toků, jimiž každoročně unikají miliardy. O boji proti korupci pouze plamenně mluví, ale faktické kroky nečiní. Veřejnost byla sice sdělovacími prostředky informována o skandálně předražených nákupech přístrojů a netransparentních stavebních zakázkách, o korupčním jednání těch, kteří si z nepřehledného a zřejmě dlouhodobě záměrně nekontrolovaného zdravotnictví udělali »dojnou krávu«, ale zatím nejenže nebyl nikdo postižen, ale nebyla učiněna žádná důsledná opatření proti takovémuto jednání.
 
Lze se jen ptát "Qui bono?" Odpověď je jednoduchá - nejdříve je vládou uměle vytvořena situace katastrofálního nedostatku financí a poté sáhne občanům do soukromé kapsy. Že už ji máte kvůli permanentním vládním reformám prázdnou? To je váš problém. Hlavně, že zbylo více na nás.
 
KSČM je nadále přesvědčena, že zdravotnictví zůstává veřejnou službou a každý občan má ústavní právo na dostupnou a kvalitní zdravotní péči. Již několik let navrhujeme, aby byla stanovena jasná pravidla pro marketingové pobídky farmaceutickým firmám, což by znamenalo úsporu 6 –10 miliard korun z veřejného zdravotního pojištění. Podali jsme návrh na zrušení stropů pojistného, tím bychom získali přibližně 4–5 miliard. Zákon nebyl přijat. Také vyřešení problému nespravedlnosti v platbách zdravotního pojištění (průměr za zaměstnance 2772 Kč, za OSVČ 1238 Kč, za státního pojištěnce 723 Kč/měs.) by přineslo potřebné solidární finanční prostředky do systému zdravotnictví.
 
V tuto chvíli je třeba důrazně odmítnout snahu asociální vládní koalice neustále navyšovat spoluúčast pacientů a privatizovat veřejné finanční prostředky protékající zdravotnictvím. Nastala doba, kdy je nutné říci jasné NE nepromyšleným nápadům pana ministra Hegera. Jde o zdraví a životy nás všech.
 
Soňa MARKOVÁ, poslankyně Parlamentu ČR, stínová ministryně zdravotnictví KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama