Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2022 4:31:00

Zdraví nekoupíš, nemoc neprodáš

Zdraví nekoupíš, nemoc neprodáš

Sněmovna hlasy vládní pravicové koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů schválila snížení plateb za státní pojištěnce.

 Od srpna bude stát vyplácet za svých 5,9 milionu pojištěnců pouze 1487 korun měsíčně tak, aby průměr za celý rok odpovídal loňské částce.

Příští rok pak bude platba činit 1900 korun měsíčně. Původně vláda navrhovala pro příští rok dokonce ještě nižší částku, 1878 korun měsíčně. To by znamenalo pro zdravotnictví ještě o 1,5 miliardy korun za rok méně.

Nyní dostávají zdravotní pojišťovny za státního pojištěnce 1967 korun měsíčně. Tyto navýšené prostředky byly schváleny ještě minulou vládou s podporou KSČM, především kvůli kompenzacím za covidovou péči. Od roku 2024 by měla podle stejné legislativní předlohy, která zavádí automatickou valorizaci, platba státu růst stejně jako důchody podle inflace a poloviny růstu reálných mezd. Podle řady odborníků ale tento přístup neznamená ve skutečnosti potřebné navyšování veřejných finančních prostředků do zdravotnictví. Svaz zdravotních pojišťoven současně varuje před vyčerpáním rezerv.

Vláda se neustále ohání 50 miliardami, což jsou ale všechny peníze na účtech zdravotních pojišťoven. Pojišťovny také upozorňují na problémy v příjmech v důsledku zpomalení ekonomiky, snížené platby za státní pojištěnce a rekordní inflaci. Proto odmítají zdravotnickým zařízením významněji navyšovat úhrady za výkony. To může mít samozřejmě negativní dopady na pacienty. Vyjádřeno slovy vedoucí tiskového oddělení jedné z fakultních nemocnic: »Kolik peněz dostaneme, takovou péči poskytneme.«

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama