Mgr. Pavel Svoboda

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2016 20:45:11

V Jablonci se očekává u zápisu více jak pět stovek dětí

V Jablonci se očekává u zápisu více jak pět stovek dětí

Zápis na školní rok 2016–2017 proběhne v devíti jabloneckých základních školách zřizovaných městem ve čtvrtek 4. února od 12 do 18 hodin. „U zápisu do dvaceti prvních tříd očekáváme více jak pět stovek dětí,“ říká náměstek Svoboda.

Devět jabloneckých základních škol se ve čtvrtek odpoledne otevře všem budoucím prvňáčkům, kteří přijdou k zápisu. „Letos očekáváme 518 dětí a 114 dětí, které měly z loňska odklad školní docházky,“ konstatuje náměstek pro školství a dodává, že ve školním roce 2015/2016 zasedlo do lavic 20 prvních tříd 490 žáků.

Kritéria pro přijímání děti do prvních tříd se oproti předešlým letům nezměnila, to základní -  školský obvod podle trvalého pobytu dítěte - je stanovené zákonem. „Dále se přijetí řídí faktem, že školu už navštěvuje sourozenec. Pokud se přihlásí dětí víc, než je možné přijmout, bude škola losovat. Přijetí do třídy Montessori, která je součástí ZŠ 5. května,  má zcela zvláštní kritéria zveřejněná na vlastních webových stránkách a tím nejdůležitějším je, že dítě přichází z mateřské školy Montessori,“ vysvětluje vedoucí oddělení školství a kultury (OŠK) Zdeňka Květová.

Každoročním problémem jsou odklady školní docházky, neboť v posledních letech ji má odloženou téměř 20 % dětí, které zůstávají v MŠ. „A pak se v nich v podstatě nudí. Proto by rodiče měli odklady pečlivě zvažovat,“ apeluje na rodiče budoucích prvňáků Svoboda.

Město zřizuje devět základních škol s vlastním, zákonem stanoveným školským obvodem. Ten nemají třídy Montessori, ZŠ Ant. Bratršovského a Svobodná základní škola, do nichž se mohou přihlásit děti z celého města. „Každý rodič má právo zvolit pro svého potomka školu i mimo svůj obvod. Riskuje ale pak, že dítě nemusí být kvůli kapacitě přijaté,“ připomíná náměstek Svoboda a dodává, že i příští školní rok bude otevřeno zřejmě 20 prvních tříd.  Podle zkušenosti lze očekávat pravděpodobný převis poptávky ve školách Liberecká a Pivovarská. „K zápisu přichází ze školek stále poměrně početné ročníky dětí, proto ještě v několika dalších letech bude výběr školy z jiného, než vlastního školského obvodu rizikovější,“ uzavírá Pavel Svoboda. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama