MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2011 16:38:06

Život dětí je hodný ochrany bez limitu

Život dětí je hodný ochrany bez limitu

Předsednictvo KDU-ČSL nesouhlasí se záměrem ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který chce stanovit hranici pro záchranu života předčasně narozených dětí.

„Tvrzení ministra zdravotnictví, že péče o předčasně narozené děti je neúměrně drahá, je podle nás neudržitelné jak po etické, tak i po odborné stránce. Neonatologové naopak namítají, že péče o nedonošené novorozence je i z hlediska statistik nejefektivnější intenzivní péčí vůbec. Schopnost zachraňovat předčasně narozená miminka je podle nás i jistým měřítkem vyspělosti společnosti a svědčí o úrovni zdravotnického systému. Život dětí je hodný ochrany bez limitu,“ zdůraznil předseda Pavel Bělobrádek.

KDU-ČSL v této souvislosti také vyzvala ministra Hegera, aby i v této záležitosti pečlivě naslouchal odborným stanoviskům Etické komise MZd pod vedením doc. Petra Hacha.  „Doc. Hach upozorňuje, že u novorozenců narozených po 22. týdnu nelze předvídat, zda a v jakém stupni budou postiženi. Statistiky nicméně uvádějí, že 85-90 % takto zachráněných dětí přežívá bez celoživotních následků. I to je jeden z důvodů, proč je pro nás hranice 24. týdne pro resuscitaci nedonošených dětí nepřijatelná. Začínat reformu zdravotnictví tím, že ušetříme na lékařských postupech, které zachraňují životy malých dětí, je skandální,“ uvedl předseda KDU-ČSL. 

Podle lidovců je nutné věnovat daleko větší pozornost především prevenci předčasných porodů. „I tady platí, že než řešit následky, je mnohem efektivnější hledat příčiny problému. Ptejme se například, jak nárůst předčasných porodů souvisí s léčebnými postupy, které zvyšují pravděpodobnost vzniku vícečetných těhotenství? Stejně tak je otázkou, zda věnujeme dostatečnou pozornost životnímu stylu těhotných žen a jejich životosprávě. V neposlední řadě bychom neměli rezignovat ani na to, aby stát motivoval ženy mít děti v dřívějším věku. Na problémy, které sebou přináší stále zvyšující se průměrný věk prvorodiček, lékařská veřejnost upozorňuje opakovaně, jejich varování však zůstávají bez výraznější odezvy,“ uzavřel Pavel Bělobrádek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama