ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2011 14:42:39

Vyšetření kauzy Škárka umožní jedině odchod Johna a Bárty

Vyšetření kauzy Škárka umožní jedině odchod Johna a Bárty

Kauza údajného uplácení politiků strany Věci veřejné jejím neformálním šéfem Vítem Bártou nápadně připomíná nechvalně proslulou kauzu někdejšího místopředsedy Topolánkovy vlády Jiřího Čunka. Tentokráte však ve dvojitém provedení.

Máme zde jak místopředsedu vlády a ministra vnitra Radka Johna a ministra dopravy Víta Bártu, kteří jsou podle všeho podezřelí ze spáchání trestného činu. A to v souvislosti s údajným uplácením poslanců, nelegálním financováním politické strany a nezákonného sledování politiků. Premiér Nečas se stále dokola zaklíná souslovím o „nezávislém vyšetřování“, což jsme mohli slyšet bez jakéhokoliv dalšího výsledku už u kauz bývalého náměstka Bartáka, bývalého ministra Drobila či v aféře sledování politiků společností ABL na Praze 11.

Nemohu věřit v nezávislé vyšetření této aktuální kauzy policií, pokud nadále budou moci Vít Bárta a Radek John uplatňovat svůj vliv na vedení policie prostřednictvím ministerstva vnitra a provádět další a další personální změny. Od nástupu Radka Johna do funkce ministra vnitra bylo obměněno celé vedení policie, včetně policejního prezidenta a jeho náměstků či kompletní vedení protikorupčního útvaru (ÚOKFK). Věřím, že nově jmenovaní funkcionáři police jsou schopní a chtějí zajistit nezávislé vyšetřování, nicméně musí mít pro takovéto konání svobodu, nikoli hrozbu v podobě postihu a pomsty ze strany ministrů Bárty a Johna. Není snad ani potřeba připomínat, že faktickým vládcem ministerstva vnitra, který se pravidelně schází s jeho funkcionáři, je právě podezřelý Vít Bárta.

Vzpomínám, že policejní prezident Petr Lessy na nedávném jednání Výboru pro obranu a bezpečnost PSP ČR odpověděl na otázku, zda se někdy sešel s Vítem Bártou, kladně. Zároveň tehdy sdělil, že se tak stalo při diskusi na téma dopravní bezpečnosti. Tato odpověď na mě působila stejně důvěryhodně, jako včerejší verze Víta Bárty o půjčkách poslancům VV.

Právě z tohoto důvodu jsem přesvědčen, že policie pod faktickým vedením Víta Bárty a Radka Johna nebude schopna kauzu uplácení vyšetřit do zdárného konce, pokud tito dva pánové zůstanou nadále ministry Nečasova kabinetu.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama