Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2011 10:54:00

Evropský parlament schválil České republice pomoc z Fondu solidarity

Evropský parlament schválil České republice pomoc z Fondu solidarity

Europoslanci dnes definitivně schválili pomoc z evropského Fondu solidarity pro ČR, kterou v květnu a červnu loňského roku zasáhly prudké přívalové deště a následně ničivé povodně. K nejpostiženějším regionům tehdy patřil zejména Libererecký kraj.

Česká vláda, která vloni Evropské komisi zaslala oficiální žádost o pomoc z Fondu solidarity, vyčíslila celkové škody ve výši 204 miliónů EUR. I když se vzhledem k výkonu a síle české ekonomiky nejednalo o "závažnou přírodní katastrofu", kterou by naše země nedokázala sama zvládnout, Komise nakonec uznala nárok České republiky na finanční pomoc poukazem na to, že stejnými povodněmi byly zasaženy i sousední země Polsko a Slovensko.

Česká republika tak z Fondu solidarity obdrží částku ve výši 5,1 miliónů EUR.

Poslanci Evropského parlamentu za Českou stranu sociálnědemokratickou již v srpnu loňského roku přispěli občanům postiženým touto povodní finanční částkou ve výši 100.000 korun. Po konzultaci s libereckým hejtmanem Stanislavem Eichlerem se příjemcem této pomoci stala obec Heřmanice v Libereckém kraji, která patřila vůbec k nejpostiženějším.

Dva europoslanci za ČSSD, Jiří Havel a Zuzana Brzobohatá, svým hlasem českou žádost podpořili již na samém počátku jejího projednávání, a to ve dvou výborech Evropského parlamentu - rozpočtovém a regionálním. Při dnešním hlasování v plénu EP pak pro podporu České republice hlasovalo všech sedm českých sociálních demokratů.

Evropský Fond solidarity byl založen roku 2002 v reakci na katastrofální povodně, které postihly střední Evropu, tedy i Českou republiku. Vláda pod vedením tehdejšího premiéra Vladimíra Špidly dokázala z fondu vyčerpat značné finanční prostředky, zejména na obnovu povodní postižené infrastruktury.

 

Ve Štrasburku, dne 6. dubna 2011

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama