Ing. Jiří Havlíček, MBA

  • SOCDEM
  • Čáslav
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2011 11:00:09

Rozklad VV - veřejně a on line

Rozklad VV - veřejně a on line

V některých článcích či komentářích je vhodné užití košatých větných konstrukcí a barvitých obrazů popisovaných událostí. V jiných je však na místě položit na stůl holá fakta a otázky.

Současná dynamická politická situace v nejmenší, stále ještě (!), koaliční straně je tím druhým případem. Není ostatně ani možné zcela rozvést fakta a detailně se vyjádřit ke každému aspektu největší krize jedné vládní politické strany od roku 1997. Některé otázky napadají nás všechny, snad kromě Radka Johna, který chápe danou situaci jen jako důsledek Bártovy štědrosti. Neboť např. pouze ze šlechetných důvodů půjčoval svým „chudým kolegům“ na kabelky a oblečení. 

     Jak chce tato vládní sestava spravovat zemi s vitální podporou Věcí veřejných, když ministr vnitra označuje dnes již bývalou předsedkyni poslaneckého klubu VV za zrádkyni či iniciátorku puče? Máme nějaké záruky, že tři koaliční strany budou odpovědně a ze všech sil bojovat proti korupci po zkušenosti, kdy Vít Bárta a většina jeho strany mediálně plive po poslancích oznamujících úplatky? Francouzi používají pro korumpování slovo, jež není třeba překládat - organiser. Dnes již víme, že bývalý generální ředitel ABL takto „organizoval“ loajalitu v řadách své vlastní strany - firmy. Chce ale Petr Nečas, aby se ony praktiky staly modem vivendi jeho vlády?

     Mohou VV posílit demokracii v naší zemi, když vylučují každého člena, který se vzepře autoritativnímu Bártovi? Zde totiž nedošlo k vyloučení zmíněných zákonodárců jen z poslaneckého klubu! Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka byli odejiti i ze strany! V tak krátkém časovém úseku se jedná o naprosto bezprecedentní rozhodnutí učiněné hrstkou „všemocných“ bývalých funkcionářů ABL.

     Je vůbec možné, aby strana Věci veřejné byla schopna prosazovat principy transparentnosti poté, co vyšlo na světlo světa sbírání kompromitujících materiálů obchodní odnoží Věcí veřejných, tedy ABL? Jaké budou konsekvence uveřejněné „studie“: Cesty Víta Bárty z businessu do politiky? Tu mimochodem komentoval ve svém sloupku trefně Martin Komárek. Ačkoli se sám hlásí k pravici, odsuzuje činy VB (Velký Bratr), jak o sobě hovoří ve třetí osobě ministr dopravy. Jeho motivace byly čistě ekonomické.

     S částečným uspokojením sleduji poslední kroky premiéra, který se odhodlal k hlubší rekonstrukci vlády, doteď spíše vlády hvězdné pěchoty. Ostatně již dlouho volala nejsilnější parlamentní strana po výměně nekompetentních ministrů, navíc spojených s agenturou bílého lva. S nimi by měli skončit rovněž jejich náměstci, bývalý vrcholový management ABL. Snad se již tedy předseda vlády nebude jako doposud krčit za bukem, jak trefně píše Jiří Leschtina, a ministerská rošáda se nezastaví pouze u třech ministrů.

    

 Čeká nás ještě mnoho tiskových konferencí po zasedáních poslaneckých klubů koaličních stran, nebo vyjednávacích formací K6, K9, KX. Uslyšíme ještě hodně vzletných slov z úst politiků, či zaměstnanců firem vydávajících se za politiky. Je ale flagrantní, že se bude na grafech veřejného mínění dál a dál scvrkávat výseč označující důvěru vlády a tudíž zmenšovat legitimita provádět reformy. Proto bych zopakoval oficiální stanovisko ČSSD, deklarované tento týden několikrát Bohuslavem Sobotkou i Michalem Haškem, že jediným smysluplným východiskem je nové rozdání karet v předčasných volbách. Ty by se díky legislativním změnám z minulého roku mohly konat již v září a ukončily by, slovy Josefa Dobeše, současné psycho.        

 

 

 

 

        

         

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama