ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2016 13:38:26

Karlovy Vary hostily debatu podnikatelů s guvernérem ČNB

Karlovy Vary hostily debatu podnikatelů s guvernérem ČNB

Co trápí významné firmy v kraji a jak se dívají na tři roky trvající regulaci kurzu koruny vůči euru? O tom zdejší podnikatelé debatovali v Karlových Varech s guvernérem centrální banky Miroslavem Singerem při akci "Kulatý stůl České národní banky".

 
Obsah článku

V úvodu akce náměstek hejtmana Jakub Pánik představil region jako příjemné místo s čistým životním prostředím, ale zároveň i jako hospodářsky nejslabší kraj, jenž se potýká s výrazně podprůměrnými platy, čtvrtou nejvyšší nezaměstnaností a nepříjemným odlivem obyvatel. „Jsem proto rád, že vláda zařadila Karlovarský kraj mezi strukturálně postižené regiony. To nám dává nové možnosti rozvoje. Bez pomoci z centra se nepohneme z místa,“ řekl Jakub Pánik. Zmínil ale i vysokou obsazenost místních průmyslových zón s tím, že další projekty se připravují a on spoléhá na vstřícný postoj státních institucí.
Guvernér ČNB Miroslav Singer ocenil možnost promluvit si se zástupci podnikatelského sektoru. Z jeho pohledu intervence banky na devizovém trhu, které udržují měnu oslabenou na hodnotě kolem 27 korun za euro, přispěly k hospodářskému oživení. A podílejí se z jedné třetiny na růstu HDP. Termín ukončení intervencí odhadl Singer na první pololetí roku 2017, pokud inflace vzroste z nynějších 0,5 procenta na cílová 2 procenta. 

Drtivá většina zástupců firem, kteří s guvernérem diskutovali, zásah ČNB vítá. „Nám výrazně pomohl, protože devadesát procent klientely přijíždí ze zahraničí a platí eurem,“ uvedl Pavel Říha, člen představenstva společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně. Kraslický výrobce hudebních nástrojů Amati-Denak exportuje do zahraničí 90 procent své produkce. „Díky intervenci ČNB jsme se dostali v letech 2014 a 2015 do zisku, máme i dostatek zakázek,“ řekl spolumajitel Amati-Denak Jiří Štípek. Podniky období regulace kurzu využily k investicím do provozu i k navyšování mezd. Naopak si stěžují na nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, kteří díky blízkosti sousedního Německa často míří za lépe placenou prací za hranice.
Šéfy firem nyní hlavně zajímá, na jaký vývoj kurzu koruny se mají po ukončení regulace připravit. „Při naší nízké marži by byla problémem už hodnota 25 nebo 25,50 Kč,“ zhodnotil Oldřich Grill, prokurista chebské dopravní firmy Lagarde Spedition, jež provozuje 150 vozidel, zaměstnává 200 lidí a osmdesát procent jejího obratu se odehrává v eurech. Podle zkušeností náměstka hejtmana Jakuba Pánika bolí tento region o mnoho víc skok kurzu koruny směrem dolů než vzhůru. „Souvisí to se základním portfoliem služeb a produkce v Karlovarském kraji. Pokud koruna posílí o během kratší doby o více než pět procent, může to mít velmi negativní dopad na zdejší firmy a zaměstnanost,“ varoval Pánik.

Kdyby podle Miroslava Singera posilovala koruna příliš rychle, zřejmě by bankovní rada neměla vůli nechat ekonomiku opět padat. „Kurz ovlivňujeme vždy, i když přímo neintervenujeme. Hovory se zástupci firem jsou pro nás zprávou o citlivosti reálného podnikatelského sektoru vůči výkyvům kurzu. Váš názor nám pomáhá v orientaci,“ mluvil guvernér ČNB k podnikatelům. Zavedení eura v Česku není podle něho reálné před rokem 2020. Tuto zásadní změnu považuje spíše za politickou než odbornou záležitost. Podnikatelská veřejnost v poslední době pozitivně hodnotí lidštější a srozumitelnější komunikaci ze strany centrální banky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama