RSDr. Alexander Černý

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2011 17:17:04

Role armády: obrana vlasti nebo služba zájmům NATO?

Role armády: obrana vlasti nebo služba zájmům NATO?

Vyjádření místopředsedy poslaneckého klubu KSČM v PS PČR a stínového ministra KSČM pro resort obrany Alexandra Černého k situaci v Armádě ĆR.

Z Bílé knihy, prezentované ministrem Vondrou, jasně vyplývá, že česká armáda již nemá do budoucna působit pro obranu České republiky, ale pouze sloužit zájmům NATO.

Proto se zřejmě ministr Vondra nezamýšlí nad hlubšími příčinami toho, že lidé ztrácejí zájem sloužit v Armádě ČR, která má nyní podstav, a že noví rekruti se těžko nechají zlákat na nízký plat. Pro účely misí NATO je zřejmě takový stav dostačující.

Pokus Vondry stabilizovat stav armády kompenzacemi zavedeného zdanění na příspěvek na bydlení, který pro většinu vojáků tvoří podstatnou část jejich měsíčního příjmu, tento vývoj nezvrátí. Na tyto kompenzace chce ministr Vondra vyčlenit zhruba miliardu korun, což je ovšem při současném vnitřním dluhu Armády ČR, který dosahuje 70 až 80 mld. korun, značně problematické a situaci to stejně nevyřeší.

Podstatné však je, proč není o službu v Armádě ČR zájem. Vojáci totiž nemohou mít při pojetí armády jako pouhého nástroje NATO žádnou morální ani prestižní motivaci, danou vztahem k obraně vlasti a jejích občanů. Vzhledem k tomu, že ani nevědí, kdy a do jaké země budou muset v rámci různých velmi sporných a často veřejností kritizovaných misí NATO vyrazit a riskovat přitom svůj život, je jejich plat příliš nízký.

KSČM ve svém programu prosazuje odlišný koncept armády. Prioritou má být právě obrana vlasti. S vysíláním našich vojáků na mise v zájmu různých velmocí, při nichž umírají i nevinní civilisté a jejichž výsledkem je ještě větší vyhrocení situace v postižených zemích, KSČM nesouhlasí. Za takových podmínek by bylo vnímání Armády ČR veřejností zcela jiné.

Alexander ČERNÝ, poslanec PČR za KSČM, člen Výboru pro obranu a bezpečnost
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama