Ing. Jaroslav Klaška, arch.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2016 11:17:49

Novela spotřebitelského zákona je šancí zavést pořádek v půjčkách

Novela spotřebitelského zákona je šancí zavést pořádek v půjčkách

Sněmovna s několika úpravami schválila vládní návrh zákona o úvěru pro spotřebitele. Omezí například sankce za pozdní splátky nebo možnost splatit dluhy z úvěrů téměř kdykoli.

Úvěr by měl podle návrhu zákona věřitel poskytnout jen tomu, kdo jej bude schopen ze svých příjmů řádně splácet. Pokud tuto schopnost poskytovatel neprověří, bude smlouva o úvěru neplatná a spotřebitel nebude muset platit žádný úrok a dostane už zaplacené úroky zpět. Jistinu pak splatí podle svých možností.

„Schválená novela zákona o spotřebitelském úvěru nám dává šanci zavést v tomto segmentu konečně pořádek,“ řekl Jaroslav Klaška, autor návrhu.

Podle Klašky bude přijetí návrhu, který nyní míří do Senátu, znamenat méně exekucí,  nastavení důvěryhodnějšího prostředí, méně podvodů, méně nekalých lichvářských praktik a nekompromisní dohled ČNB.

V doprovodné úpravě sněmovna také schválila úpravu  rozpočtového výboru, podle které mají spory u smluv ze spotřebitelských úvěrů rozhodovat výhradně soudy; zrušili možnost jejich řešení arbitrážemi.

Jaroslav Klaška prosadil úpravu, podle níž se bude ČNB zabývat i nelegálním poskytováním úvěrů. Firmám a jednotlivcům by za takový prohřešek hrozila až dvacetimilionová pokuta. Na Klaškův další návrh by se také měly zrušit odměny za nalezení nových pracovníků do distribuční sítě poskytovatelů úvěrů.

„Kromě regulace lichvářských praktik jsme také pro preventivní zvyšování finanční gramotnosti veřejnosti tak, aby lidé považovali za samozřejmé, že půjčovat si má smysl jedině na řešení závažných životních situací nebo událostí, jako je například bydlení, vzdělávání nebo zdraví. Nikoli na krátkodobé a zbytné výdaje typu dovolená, vánoční dárky nebo nový mobilní telefon,“ dodal Jaroslav Klaška.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama