Bc. Patrik Kunčar

  • KDU-ČSL
  • Zlín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2016 15:42:00

Zpřísnění je na místě a má moji plnou podporu

Zpřísnění je na místě a má moji plnou podporu

Projev na 25. schůzi Senátu 15. června 2016 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o zbraních:

Já bych chtěl moc poděkovat za přípravu tohoto zákona, který reaguje na výbuchy muničních skladů ve Vlachovicích, Vrběticích a také na tragickou střelbu v Uherském Brodě. Jak víte, obě tyto tragické události se staly v mém senátním obvodu, takže se mě dotýkají víc než kohokoli jiného.

Jsem moc rád, že většina opatření, která jsme s panem ministrem, zástupci ministerstva vnitra, Policií ČR diskutovali, se promítla do této komplexní novely zákona č. 119/2002 Sb. Přestože, jak tady zaznělo, se některá ustanovení mohou jevit jako příliš kontroverzní a zasahující do některých ústavních práv, tak se domnívám, že právě s ohledem na ty tragické události, které se v roce 2014 a 2015 staly, je zpřísnění na místě a má moji plnou podporu.

Věřím, že Policie ČR bude vždy postupovat citlivě a pečlivě tak, aby všechny obavy bezproblémových a bezúhonných držitelů zbrojních průkazů a zbraní byly rozptýleny a aby byl naplněn především cíl této novely, tj. ochrana obyvatel před agresory a podivíny, kteří jsou držiteli zbrojních průkazů a mnohdy dlouhodobě ohrožují své okolí.

Jsem přesvědčen, že v těchto ojedinělých případech, kterých, jak samo ministerstvo vnitra odhaduje, bude maximálně přibližně do 10 případů ročně, má ústavní právo na veřejnou bezpečnost jednoznačnou přednost před ústavním právem na domovní svobodu.

Co se týká souboru opatření nakládání s municí, získání muničního průkazu, muniční licence, skladování a přepravy munice, je také plně na místě, aby stát měl tuto oblast pod mnohem přísnější kontrolou a aby riziko výbuchu muničních skladů, tak jako jsme toho byli svědky právě ve Vlachovicích, Vrběticích, bylo pokud ne vyloučeno, tak alespoň v maximální možné míře minimalizováno.

Chtěl bych poprosit o podporu toho zákona. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama