Lenka Bochníčková

zastupitelka obce
  • KSČM
  • Vrdy
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.08.2016 14:34:33

Lípy v Jetelové ulici dostaly šanci na život

Lípy v Jetelové ulici dostaly šanci na život

Zachránili dobří lidé v Čáslavi krásné lípy?

 


Bydlím v ulici, která je velmi podobná ulici Jetelová v Čáslavi. U nás ve Vrdech se ulice jmenuje Větrná a rostou zde lípy, kterým může být 40 let. Jsou to pro mne staré známé, které znám od dětství. Je sice pravda, že s jejich růstem již nemůže ranní sluníčko do našich oken, ale to těm holkám klidně odpustím. I lupení či odkvetlé květy, které musíme uklízet. Ty lípy jsou krásné v každém ročním období. Vždyť kde by sedali bažanti, hrdličky, kosáci a ostatní ptactvo?

Proto jsem nesmírně ráda, že Krajský úřad vydal rozhodnutí, že odbor životního prostředí Městského úřadu v Čáslavi pochybil, když dovolil pokácení 17ti lip v ulici Jetelová v Čáslavi. Zaraduje se asi každý, kdo si váží přírody. Kdo ví, že sedmdesátiletý strom se nedá v supermarketu koupit. Kdo chápe, jakou mají stromy v krajině úlohu, kterou nenahradí ani čistička vzduchu či kyslíková bomba.

Díky pokusu o záchranu celé aleje, který učinila paní Stanislava Petrásková, když přihlásila alej do soutěže Alej roku a Strom roku, byla alej oceněna jako Alej roku a jedna lípa jako Strom roku 2014. A Teď. Měli byste si milí Čáslaváci přečíst, co hlásal starosta Čáslavi ing. Strnad ještě loni. „Že lípy pokáceny nebudou, i kdyby žádné ocenění nezískaly“. A potom klidně odbor jeho úřadu vydal povolení ke kácení.

Je krásné, že se kvůli záchraně stromů dali lidé dohromady a založili občanské sdružení ČSOP Zelená Čáslav. A proti úřednickému molochu se rozhodli chránit lípy, které dávají život nám lidem. Krásné je to, že jejich snaha byla korunována /alespoň zatím/ úspěchem. Je smutné, že zrovna rybáři, tedy milovníci přírody chtějí pokácení těchto nádherných stromů. Kvůli výstavbě nových sádek. Je mi to jasné. Stromy by jim třeba nepřekážely, ale jim vadí to lupení, které z nich padá. Je to stejné jako na všech hřbitovech. Lidé tak dlouho otravují, že jim na hroby padá lupení, až to na většině hřbitovů vypadá jak na pláni. Vrdy, Semtěš, Horní Bučice, Vinice. Nevím, co se stalo, že jsou lidé tak nesnášenliví k přírodě, ke stromům. Už se nikdo nevnímá jako součást přírody. Přitom na těch lípách hnízdí spousta ptáčků, včeličky chodí na lipový květ sbírat pyl, stromy nám poskytují chládek, vlhkost v létě. Filtrují znečištěný vzduch, odstiňují hluk z okolí. A hlavně. Poskytují nám estetično! Co je krásnějšího, než strom měnící se během ročních období?

Jelikož jsem předsedkyní životního prostředí při Obecním úřadu ve Vrdech, nechápu, jak mohl čáslavský odbor životního prostředí vydat souhlasné stanovisko s pokácením sedmnácti zdravých sedmdesátiletých lip. Ačkoliv....? Ono to dost zapadá do celkové strategie tohoto úřadu. Mám své zkušenosti. Tento odbor nemá žádné námitky ani ke zdvojnásobení výroby v lihovaru. Tento odbor neměl nikdy žádnou námitku proti jakémukoliv záměru mocných a bohatých u nás v obci. Ale na obyvatelích si vychutnává svoji sílu.


Lenka Bochníčková

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama