Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2016 8:09:43

Vích (SPD) Je naše armáda ještě Armádou ČR?

Vích (SPD) Je naše armáda ještě Armádou ČR?

Naše armáda je dlouhodobě podfinancována, má místy nízkou naplněnost a necvičí intenzivně na všech stupních tak, jak by měla. Výdaje na obranu se dlouhodobě snižují a úroveň obranných schopností jednotlivých druhů vojsk je velmi rozdílná.


Pár dní dozadu jsem byl na procházce se psem, když si ke stolu venkovní restaurace na předzahrádce přisedli tři obtloustlí „trampíci“. Alespoň jsem je za ně asi dvě minuty považoval, než jsem z jejich hovoru poznal, že se jedná o příslušníky naší armády, kteří šli „ z práce“ a prostě se stavili na pivo. Krátce po usednutí ke stolu si strhli hodnostní označení a jmenovky, aby snad náhodou někdo nemohl poukazovat na konkrétní osoby a začali se hlasitě bavit. Myslel jsem si do té doby, že se skutečně jedná o nějaké fandy anebo snad příslušníky Aktivních záloh, koneckonců dnešní army shopy nabízejí množství vojenských uniforem a různých doplňků snad všech států světa. Také mne v počátku zmátla úroveň jejich obnošených a sepraných „maskáčů“ a sešmajdaných bot. Z konverzace jsem se záhy dozvěděl spoustu informací. Kdo a kde s kým co v kasárnách má a nemá, kdo je jaký a kdo je ještě větší ….. Co mne však zarazilo, byly jejich neskutečné vulgarismy na stranu svých nadřízených a velitelů. Na nikom snad nenechali nit suchou. Nikam do zahraničí se dlouho nepojede, protože jezdí jenom „Rychlé šípy“, v „naturálkách“ opět se aktuálně žádné atraktivní zboží z vojenské výstroje nenachází, kromě tří regálů ušanek a zimních límců a modrých košilí. Ponožky, ty dobré zimní, se prý dávají pouze po dvou párech a obuv je ve velikostních číslech do 5,5 a potom až od 13 nahoru atd.  Dále, že půjde někdo z nich ze Soboty na Neděli do služby, což je „neskutečné leháro“ a za to si vezme v příštím týdnu adekvátní počet dnů náhradního volna, které si spojí s dovolenou, a tím pádem se nezúčastní tolik obávaného přezkoušení z tělesné přípravy.

To vše v kontextu zpráv, která zveřejňují naše média, tedy že se zdravotní požadavky na uchazeče o vojenské zaměstnání zásadním způsobem snižují. V minulosti byste dostali za platfus, brýle, lehkou alergii anebo chybějící článek nějakého prstu „modrou“. Dnes to nevadí. Více jak polovina uchazečů o službu v armádě neprojde testy anebo výcvikem. Z armády odchází přirozeným odchodem na základě splnění stanoveného závazku ročně cca 800 vojáků a přitom se jich slavnostně nabere asi dvakrát do roka po 600. Když k tomu připočtu skutečnost, že některé vojenské útvary jsou naplněny na pouhých 62%, tak tímto způsobem budou doplněny na 100% asi v roce 2050 a to ještě za předpokladu, že se změní populační křivka směrem vzhůru, což zatím díky pro-populační politice současné vlády opravdu „nehrozí“. Počet vojáků na sto aktivních obyvatel ve státech NATO dosahuje rozpětí od 2,3 (Řecko) až po 0,4 (Lucembursko). V našem případě nám náleží nelichotivé předposlední místo před již zmíněným Lucemburskem s koeficientem 0,5, přičemž běžně je v rozpětí okolo 0,8 – 0,9.

Armáda potřebuje zásadní reformu. Je potřeba výdaje státu na obranu zásadním způsobem navýšit z koeficientu 1,04% HDP na minimálně 1,6%, ale z důvodu dlouhodobého podfinancování jako důsledek předchozích vlád, nejlépe na 1,8% HDP. Je potřeba začít přípravu občanů na obranu země. Je potřeba obnovit základní vojenský výcvik 18ti letých mužů a žen v trvání 8 týdnů a to na základě možnosti tuto službu odmítnout z náboženských anebo jiných důvodů. Je potřeba zvýšit počet Aktivních záloh. Je potřeba aby armáda přestala dávat zvýšené finanční prostředky pouze na jednotky vysílané na zahraniční dobrodružství, zpravidla bez mandátu RB OSN. Je potřeba se zabývat intenzivní přípravou na obranu vlastního státu svými vlastními silami a prostředky. Vždyť to je přeci prvořadým úkolem armády. K tomu by měla mít odpovídající lidské, materiální a finanční zdroje. Pokud někdo spoléhá na kolektivní obranu NATO a EU, tak v první řadě musíme mít schopnosti se dlouhodobě bránit sami.

Armáda se má dočkat přezbrojení pásových obrněných vozidel. Plánovaný nákup se opět posunul z roku 2019 na rok 2020. Pásová obrněná vozidla BVP2 jsou od roku 2015 za prahem životnosti. Akvizice měla být spuštěna již před mnoha a mnoha lety za vlád ODS a ČSSD. Ty však se soustředily na nákup lehkých obrněných vozidel a transportérů typu Dingo, Iveco, Pandur a letounů L-159 a CASA. Po Dingu a Ivecu se zem slehla a aféra okolo nákupu Pandurů spojených s uplácením a korupcí je dostatečně známá. L-159 jako největší průšvih v dějinách naší armády komentovat nebudu. Teď se začíná spekulovat o nákupu pásových obrněných vozidel za limitní cenu ¼ miliardy Kč (!!). Takže zřejmě další pokus jak politici a politické strany cestou svých lobbistů oslabí armádu a její výcvik?

A je tedy ještě stále naše armáda Armádou České republiky?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama