Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2011 20:47:34

Pomoc EU demokratizačnímu procesu v arabském světě nesmí mít podobu vměšování!

Pomoc EU demokratizačnímu procesu v arabském světě nesmí mít podobu vměšování!

Místopředseda EP a europoslanec za ČSSD Libor Rouček dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku podpořil proces politické a demokratické emancipace v severní Africe a na Blízkém východě.

Ve svém projevu v plénu Parlamentu současný vývoj v arabském a muslimském světě označil za "Pražské arabské jaro".

Podle českého europoslance je nejen v politickém a bezpečnostním zájmu Evropské unie, ale především také "naší morální povinností našim arabským přátelům v jejich emancipačním úsilí všestranně pomoci. Hodnoty, za které bojují, jsou totiž také našimi hodnotami", zdůraznil Rouček a pokračoval: "Mladí lidé od Tuniska, přes Egypt, Sýrii, Jemen až po Bahrajn požadují více svobod, více demokracie, více lidských práv. Úspěšné naplnění a uplatňování těchto hodnot je pak také základním předpokladem k trvalému míru, stabilitě, rozvoji a prosperitě."

Zároveň však varoval předtím, že pomoc a podpora Evropské unie i celého mezinárodního společenství nesmí vzbudit dojem vměšování: "Budování občanské společnosti, demokracie a právního státu musí zůstat v arabském a muslimském vlastnictví", prohlásil Libor Rouček v narážce na citlivé vnímání této otázky v arabském světě. Příkladem může být Sýrie, kde - navzdory krveprolití a použití brutální síly ze strany vládnoucího režimu - je většina opozice i veřejnosti proti vměšování ze zahraničí.

Roučkovo vystoupení bylo dnes jediným českým příspěvkem do strategické debaty o směřování společné zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky EU, kterou europoslanci vedli s Vysokou představitelkou EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonovou. Kromě aktuální situace v arabském světě europoslanci zaměřili svou pozornost na otázky, jako jsou např. budoucí role rodící se evropské diplomacie, energetická bezpečnost, situace v Íránu a Afghánistánu, role Číny a Ruska či vztahy Evropské unie a NATO.

Dr. Libor Rouček patří mezi přední odborníky české sociální demokracie na zahraniční politiku. Jako místopředseda EP má ve svém portfoliu evropskou politiku východního sousedství či multilaterální shromáždění v oblasti bezpečnostní politiky. Evropský parlament pak zastupuje navenek vůči regionům Asie, Afriky, Karibiku a Tichomoří. V minulém volebním období působil jak 1. místopředseda Zahraničního výboru v EP.

Ve Štrasburku, dne 11. května 2011

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama