Mgr. Vítězslav Jandák

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2011 16:25:51

Rösel není besser nežli Fajt

Rösel není besser nežli Fajt

Ministr kultury Besser jmenoval v tomto týdnu nového ředitele Národní galerie, kterým se stane ekonom Vladimír Rösel.

Osobně si myslím, že instituce typu Národní galerie by měla mít ve svém nejprve experta a až poté ekonomy, nikoli naopak. Budeme tak v Národní galerii mít dalšího manažera, který sice, či spíše snad, bude schopen hlídat toky peněz, ale na druhou stranu to bude stále jen manažer, nikoli znalec umění.

Druhým kandidátem na tento post byl kunsthistorik Jiří Fajt, který patřil v minulých letech mezi nejvýraznější kritiky dosavadního ředitele Národní galerie Milana Knížáka, což z něj pochopitelně nečiní znalce umění. Pokud bych ale měl poněkud parafrázovat příjmení pana ministra, nemyslím si, že „Rösel je besser nežli Fajt“. Pan ministr měl ale nakonec asi jiný názor…

Vadí mi, když se politika tahá do umění, kam nepatří. To se bohužel stalo i v případě nového ředitele Národní galerie, jakkoliv nechci tvrdit, že Vladimír Rösel je politickou osobou. Ona politika je zřejmá spíše z rozhodnutí ministra Bessera. Protože všude v Evropě, kam se dnes podíváme, sedí na podobných místech odborníci, nikoli ekonomové. Cynicky řečeno: to už tam mohl zůstat Knížák.

Smutným signálem o nesprávnosti rozhodnutí ministra Bessera jsou pro mě i ohlasy z umělecké obce, která jmenování V. Rösela vnímá jako tragédii.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama