ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2016 11:42:28

Jak se bránit teroristickým hrozbám

Jak se bránit teroristickým hrozbám

Jsem často zván na různé společenské, sportovní a kulturní akce, kde se mne lidé ptají, jak se mají bránit teroristické hrozbě, o níž se tolik mluví.

Lidé viděli v médiích následky útoků v Madridu, Londýně, Paříži, Bruselu, Nice a Mnichově a mají přirozeně obavy. Přitom nemusí jít jen o násilí ze strany příznivců tzv. Islámského státu, ale i o útoky psychicky nemocných lidí, což je především naše dosavadní zkušenost. Média jsou velmi efektivní při šíření strachu, ale šíření osvěty se věnují velmi okrajově. Přitom náš stát v této věci již dlouhodobě dělá řadu věcí, ale pořád se o tom velmi málo ví. Minulý týden se například na ministerstvu vnitra konala mezinárodní konference k problematice ochrany měkkých cílů a terorismu.

Měkké cíle, ale tvrdá obrana

Co jsou měkké cíle? Jsou to místa s velkým počtem lidí, která nejsou chráněna policií či armádou. Patří mezi ně školy, nemocnice, divadla, kluby, fotbalové stadiony, nákupní centra apod.V něčem je obrana proti teroristickým útokům podobná tomu, jak jsme se naučili v posledních desetiletích čelit povodním. Jde o kombinace technických opatření, monitoringu nebezpečí, sdílení informací a schopnosti rychlé reakce. Hlavně se na ochranu proti novým formám nebezpečí musí proškolit veřejná správa, bezpečnostní složky a provozovatelé či vlastníci „měkkých cílů". A tady bychom neměli s ničím otálet a je možná začít hned.

Se zástupci obcí a krajů podepsalo ministerstvo vnitra v lednu letošního roku memorandum o spolupráci v rámci sdílení informací bezpečnostních složek o určitých typech útoků (např. v případě útoku aktivního střelce, teroristického či jiného útoku). Od srpna je zřízena nepřetržitá telefonní linka na policejním prezidiu 800 255 255, která je určena provozovatelům a vlastníkům měkkých cílů. Pod vedením Národní centrály proti organizovanému zločinu byla založena pracovní skupina, která má přinášet konkrétní metodické rady a řešení. Někdo může namítnout, že je to hodně úřední postup, ale ministerstvo ani jinak postupovat nemůže. Nyní záleží na organizátorech různých akcí, aby se možným rizikům aktivně začali věnovat a obrátili se na ministerstvo a příslušné složky. Kraje, obce a jednotlivé instituce by na tuto činnost měly myslet ve svých rozpočtech.

„Předvídej, dostaň se do bezpečí, nauč se reagovat"

Francie, která v letošním roce zažila tři velké teroristické útoky, zvyšuje s novým školním rokem bezpečnost svých vzdělávacích institucí. Na jejich ochranu byli povoláni rezervisté, ale různá opatření jsou zaměřena na učitele i žáky. Vše je založeno třech klíčových principech: Předvídej, dostaň se do bezpečí a nauč se reagovat.

Česká společnost není vystavena srovnatelné hrozbě jako ta francouzská, ale i my bychom se měli začít problematice měkkých cílů důkladně věnovat. Do budoucna mohou naši experti systém ochrany různě vylepšovat. I u nás se hovoří o zapojení vojenských záloh či školení personálu škol, nemocnic apod. Terorismus neohrožuje naši společnost fyzicky, ale útočí především na naše emoce a politické principy. Nepropadejme šíření strachu a preventivně pečujme o hodnoty naší společnosti stejně jako o posílení bezpečnosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama