Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2016 6:26:24

Co se povedlo v oblasti kultury a památkové péče V.

Co se povedlo v oblasti kultury a památkové péče V.

V tomto díle se budu věnovat úspěšným investičním záměrům, ale i opravám, havarijním stavům a rozvojovým projektům.

V tomto díle se budu věnovat úspěšným investičním záměrům, ale i opravám, havarijním stavům a rozvojovým projektům.

V roce 2012 byla krajem pro potřeby Regionálního muzea v Kolíně zakoupena unikátní tvrz v Hradeníně, ve značně havarijním stavu. Sehnali jsme prostředky na projekt záchrany tvrze a také na první etapu odstranění havarijního stavu - byla stabilizována hlavní věž, zastřešena tak, že dokonce získala řadu ocenění. V rozvoji tvrze a celého areálu chceme pokračovat s využitím Integrovaného regionálního operačního programu.

V roce 2012 byla také zakoupena fara v Dolní Krupé na Mladoboleslavsku. Také na havarijní opravu této fary jsme sehnali prostředky a v současnosti je již fara opravená, zbývá jen nezbytná návštěvnická infrastruktura.

Havarijní prostředky byly použity i na opravu střechy kovárny v Hornickém skanzenu Mayrau. „Mayrovka“ se také dočkala prostředků na odstranění havarijního stavu „Lampovny“.

Několik milionů korun na nezbytné opravy lidových staveb dostával každý rok také skanzen v Kouřimi.

Poslední velkou částkou bylo schválení více než 10 milionů Kč na opravu Prokůpkova domu v Kouřimi, kam se přestěhuje pobočka muzea dosud sídlící v pronajatých prostorách.

Podporu našla také rekonstrukce Braunerova mlýna v Roztokách u Prahy po povodních – část sice zaplatila pojišťovna, kraj ale přidal další prostředky pro systém protipovodňových opatření.

Zafinancovali jsme také ve výši 1,5 milionu Kč obměnu klíčového serveru a další infrastruktury ve Středočeské vědecké knihovně.

Řešila se také řada pozemkových a nemovitostních problémů – vykoupili jsme za 3 miliony Kč pozemky od společností DIAMO a Dopeko v Příbrami, které potřebovalo Hornické muzeum, neboť na nich dosud provozovalo svou činnost, koupili jsme i Dům A. Masarykové v Lánech, kde mělo Muzeum TGM svou expozici nebo pozemek pro depozitář Rabasovy galerie v Rakovníku, ve hře je i areál dolu Bytíz s historickými stroji.

Muzeum v Roztokách u Prahy dostane také za 17 milionů Kč nový cesiový zářič pro konzervátorské ozařovací pracoviště, jedinečné na sever od Alp.

Pokračovalo se také v rekonstrukci areálu zámku v Panenských Břežanech, dokončena byla oprava Santiniho kaple sv. Anny a je revidován projekt na rekonstrukci zahrad a vodních děl – areál bude vhodným doplňkem pro Památník národního útlaku a odboje.

V kategorii investic do budoucích úspor se podařilo zrealizovat nákup poloautomatické popisovačky pro Ústav archeologické památkové péče, obměnit staré světelné zdroje za úspornější LED a zavést efektivní systém řízení vytápění v Galerii Středočeského kraje. Po několika letech se podařil zprovoznit i systém čerpání spodní vody pro zalévání zahrad.

Zafinancovali jsme nakonec stavbu Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi ve výši cca 170 milionů Kč. Dokončeny z prostředků kraje byly i zahrady Jezuitské koleje včetně následné instalace mobiliáře do zahrad, v procesu je projekt průchodu ze zahrad na náměstí a vytvoření veřejných toalet v bastionu.

Po 50 letech byla za 3 miliony Kč zrekonstruována i expozice Jiřího z Poděbrad v poděbradském zámku. Prostředky ve výši 2,7 milionů jsme poskytli i na expozici do zámku v Roztokách u Prahy a další statisíce i miliony na další expozice.

Řešili jsme opakovaně i obměnu vozového parku, v roce 2015 jsme dotáhli obměnu první skupiny vozidel za 2,7 milionu Kč, v roce 2016 jsme schválili obměnu dalších 11 vozidel za 4,7 milionu Kč.

Samostatný článek by si zasloužily tzv. rozvojové projekty. V rámci nich bylo rozděleno každý rok příspěvkovým organizacím více než 6 milionů Kč na nové expozice, kulturní akce, ale i opravy.

Poslední roky z nich byla realizována např. výstava Jiránek, Večerníček z Chaloupky na vršku, Sedmdesát let studia Bratři v triku, Kutná Hora a Lucemburkové, Karel IV. – Zlato pro korunu, Poklady starého Egypta a další výstavy, podpořeny byly koncerty v Památníku A. Dvořáka nebo královské stříbření v Kutné Hoře.

Dalších nových expozic se dočkalo letecké muzeum, skanzen v Kouřimi i dům č. 8 v Kolíně i zámek v Roztokách u Prahy. Návštěvníky potěšily i nové expozice zlata v Jílovém u Prahy, nová expozice v Rakovníku a expozice TGM v Lánech nebo zprovoznění vlečky do skanzenu Mayrau. Zprovozněna byla také topná tělesa ve skanzenu v Kouřimi.  Rekonstruována byla fasáda zámku v Růžkových Lhoticích, vymalováno bylo společně s další rekonstrukcí v Dolní Krupé, interaktivní dílny obohatily Hornické muzeum v Příbrami a dobudována byla expozice v Památníku Karla Čapka nebo první část expozice v Bělé pod Bezdězem.

Nemohu zapomenout ani na postavení a vybavení kovárny ve skanzenu ve Vysokém Chlumci za 2 miliony Kč.

Z položky se financovaly i podíly na získaných dotacích z programu ISO nebo katalogy výstav či nákup a restaurování sbírek nebo zabezpečení a vybavení depozitářů.

Bylo by to na dlouhé vyprávění vyjmenovat všechny drobné úspěchy, které by stejně bez pečlivých osobních návštěv nebyly ničím jiným než jen položkou v rozpočtu… A jestli jsem na něco zapomněl, tak sorryJ.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama