Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.11.2016 19:53:36

České zdravotnictví se potýká s nedostatkem lékařů a zdravotních sester.

České zdravotnictví se potýká s nedostatkem lékařů a zdravotních sester.

České zdravotnictví se potýká s nedostatkem lékařů a zdravotních sester, protože každoročně odchází do zahraničí více jak 200 absolventů medicíny a to převážně do Německa a Velké Británie.

Mladé lékaře lákají v zahraničí vyšší výdělky a lepší podmínky.Jejich místa pak zaplňují lékaři z Ukrajiny, Ruska a Slovenska, kteří často nejsou odborně způsobilí a svou činnost vykonávají pod odborným dohledem, ale ani oni nezvládají zaplnit „díru“ na trhu. Ti co zde zůstávají nezadržitelně stárnou. V současné době je průměrný věk lékařů 53 až 54 let.

Počet českých lékařů v Německu každoročně roste. V roce 2010 pracovalo v Německu 471 českých lékařů, ale v roce 2015 tomu už bylo 1014. Absolventi medicíny si v německých a rakouských nemocnicích přijdou až na 115 tisíc korun měsíčně. Zájem není jen o lékaře, ale i o české zdravotní sestry, které si vydělají až 67 tisíc korun.

Zatímco platy v Česku se pohybují u absolventa medicíny od 30 tisíc do 55 tisíc korun, zdravotní sestry si průměrně vydělají 26 až 36 tisíc korun, ale realita je úplně jiná. Mnohé zdravotní sestry tento plat nikdy neviděly. Obzvláště v Karlovarském kraji nabízený plat činí od 15000 do 25000 korun.

V Karlovarském kraji chybí více než tři desítky lékařů a přes 130 zdravotních sester. Karlovarská krajská nemocnice se rozhodla problém řešit spoluprací s Ruskem, kde bude pátrat po pracovní síle.  

Příčinou nedostatku zdravotních sester nejsou jen nízké platy. Zájemkyně o tuto profesi musí vystudovat čtyřletý obor zakončený maturitou, ale není z ní všeobecná sestra jak tomu bylo dříve, ale zdravotnický asistent, který nemůže pracovat bez odborného dohledu a musí pokračovat další tři roky studiem na vyšší odborné nebo vysoké škole zdravotnické. To by se, ale mělo změnit od 1.září 2017 díky novele zákona 96/2004 Sb., kdy místo tří let na vysoké škole by zdravotním sestrám měl nově stačit jenom rok studia na vyšší odborné škole. Postupně se tedy vracíme k původnímu modelu, který perfektně fungoval, kdy všeobecné sestře stačil čtyřletý obor zakončený maturitou a povinná praxe u lůžka. Díky vstupu do EU jsme museli v zájmu dosažení vzájemného uznávání kvalifikačních diplomů sester tento systém nastavit tak, aby vyhovoval těmto direktivám.

Zda tato změna přivede zpět do českých nemocnic kvalitní české zdravotní sestry nebo je jejich nedostatek  způsoben spíše náročností povolání, přetěžováním, nedostatečným finančním ohodnocením, to ukáže až čas.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama