Igor Sládek

Kandidát na úřad prezidenta ČR v roce 2018
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2016 13:29:57

Volby prezidenta Spojených států – Electoral College

Volby prezidenta Spojených států – Electoral College

Vysvětlení, jak funguje electoral college a proč bylo nesmyslné očekávat, že se volitelé zachovají jinak než podle mandátu voličů v jednotlivých státech.

Jde vlastně o volbu prezidenta přes volitele jednotlivých států – díky hlasům, které jednotliví kandidáti v jednotlivých státech získali ve volbách. Každý stát má právo na jistý počet volitelů do Electoral College (kolegium volitelů) a tito volitelé, dá se říct zástupci lidu, mají velkou zodpovědnost – sejdou se a za jednotlivé státy volí. Jsou to většinou neprofesionálové, jsou to lidé, kteří se přihlásili pro tuto jednorázovou čestnou funkci.

V jednotlivých státech volby proběhly v duchu vítěz bere vše, to znamená, vítěz voleb v jednotlivých státech bere všechny mandáty, které pak “vezou” jednotliví volitelé na Electoral College.

Electoral College je místo, kde se volí, kde proběhne SKUTEČNÁ volba prezidenta.

O volbách probíhaly obrovské diskuze v televizi, v médiích, na sociálních sítích. Všichni, kromě zaslepených a fanatických demokratů, jsou spokojeni, že tyto volby už jsou za nimi, ať dopadly jak dopadly. Jenom demokratická strana a její zástupci vytvořili v médiích (opakuji, v médiích) jistý stupeň nejasnosti – záměrné nejasnosti. Vytvořili skupiny nespokojených lidí, kteří psali dopisy, e-maily, volali, telefonovali těmto zástupcům – těmto obyčejným lidem, kteří před pár dny vykonali svoji povinnost: Odevzdali svůj hlas za svůj stát. Na tyto zástupce států byl vytvořen obrovský nátlak různými zájmovými skupinami. To všechno probíhalo v režii hlavně CNN, New York Times a podobných médií, která jsou dnes naprosto jednostranně zaměřena na podporu demokratické strany a speciálně na podporu Hillary Clinton a kritiku Donalda Trumpa. Trumpovi v jejich pořadech už predikují všechny chyby, kterých se dopustí až bude prezidentem... ano, mluví o jeho chybách, které udělá – to je opravdu úžasné…

Abychom se vrátili k Electoral College – proč tolik povyku v mediích u demokratů, u zastánců Hillary. Řekl bych, že jde o povyk pro nic a za nic – tedy, sice povyk pro nic, ale za mnoho dolarů. Samozřejmě, Trump, jako já a všichni další myslící a opravdu informovaní lidé věděli, že celá ta šaráda nemá žádné reálné základy, že Trump bude 19.12. potvrzen Electoral College do funkce prezidenta. Že získá potřebných 270 hlasů (což nakonec trvalo necelou hodinu).

Vy a mnoho dalších byste ale mohli namítnout – co kdyby bývali, pod tlakem veřejného mínění demokratů, někteří volitelé podlehli tlaku a volili by proti běžně zavedeným principům a proti Trumpovi?

Na CNN i jinde toho bylo řečeno mnoho – že se bude konat revoluce v Electoral College, že se volitelé vzbouří, že volitelé podlehnou tlaku lidu a odevzdají nakonec svůj hlas jinak než by měli. Tahle revoluce se ale nakonec nekonala…

Možná namítnete – a co kdyby přece, co kdyby se tito volitelé opravdu vzepřeli svému poslání a alespoň část jich volila Hillary? Jaký by byl scénář v takové situaci?

Pokud by se vzbouření volitelé pouze zdrželi hlasování, pak by se nestalo prakticky vůbec nic a Trump by byl zvolen prezidentem. Pokud by se volitelé bezprecedentně vzepřeli svému historickému poslání a Hillary by získala oněch 270 vítězných hlasů, ani tak by se ale nestala prezidentkou USA. Celá věc by se automaticky řešila v House of Representatives, a to v jejich obou komorách. Ty by potom volily prezidenta Spojených států.

Nicméně, v obou komorách mají navrch republikáni, což je také výsledkem voleb. Tito přímo volení zástupci lidu by nikdy nevolili sami za sebe. Nemohli by obejít své voliče, takže by jasně volili Trumpa. Alespoň ta republikánská část, která má v obou komorách převahu. Takže je to prosté, jasné, jednoduché. To je důvod, proč jsme byli Trump i já tak klidní před těmito elektorálními volbami.

Ještě bych měl asi dodat, že tato část ústavy, mnohým evidentně ne zcela známá, je právě ta pojistka, kterou do ústavy USA zapracovali jejich Funding Fathers (neboli zakladatelé USA) právě pro případ, že by se volitelé nepodvolili vůli voličů ve svých jednotlivých státech a neodevzdali svůj hlas vítězi voleb v tom kterém státě.

Celý tento systém volitelů, kdy vítěz ve státě bere vše, všechny hlasy, na základě poměrné populace, a pak tyto hlasy jdou do Electoral College, je dle mne geniální. Zaručuje vykonání vůle voličů jednotlivých států, aniž by znevýhodňoval státy s malou populací – to je to nejdůležitější, to je vlastně podstata, co tito zakladatelé Ameriky chtěli, aby malé státy měly poměrné zastoupení k celku.

Takže shrneme: Jednotlivé státy vyšlou své volitele na Electoral College, kde mají, ale nemusí (to záleží na zákonech jednotlivých států) odevzdat svůj hlas vítězi voleb za jejich stát. Tradičně odevzdají, ale v některých státech nemusí. A právě to “nemusí” se stalo předmětem nátlaku demokratů na volitele z řad obyčejných lidí – musím říci, neférovém tlaku.

Ještě poslední otázka, co kdyby se volby opakovaly kvůli nějakým nejasnostem či ovlivňování (hackeři, Rusko, apod)?

V tom případě by Trump zvítězil ještě jasněji, protože by nyní mnohem více voličů než původně, volilo Trumpa – protože jsou dnes obohaceni o zkušenost, jak Hilary a demokratická strana svoji porážku přijali.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama