Mgr. Vítězslav Jandák

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2011 19:04:00

Besser se navzdory umělcům vydává cestou zpět

Besser se navzdory umělcům vydává cestou zpět

Zásadně nesouhlasím s plánem ministra Bessera na sloučení Státní opery a Národního divadla.

Zásadně nesouhlasím s dnes ohlášeným plánem ministra kultury Bessera na sloučení Státní opery Praha a Národního divadla. Z mého pohledu ministerstvo kultury tímto rozhodnutím pošlapává dlouholeté snahy z dob minulého komunistického režimu, kdy celá řada významných umělců usilovala o rozdělení těchto dvou institucí, což se nakonec také v roce 1992 podařilo. Dnes se ministr kultury navzdory patnácti tisícům podpisů a odporu umělců vydává cestou zpět.

 Obávám se zároveň, že sloučení Státní opery a Národního divadla má jeden jediný účel, a to rozprodej části majetku, který by měl zajistit alespoň částečnou stabilizaci neutěšené finanční situace Národního divadla, které se již druhým rokem pohybuje v červených číslech. Špatná ekonomická situace jednoho subjektu by se ale rozhodně neměla ubírat tímto směrem. Naopak, všichni bychom měli být hrdí na to, že v Praze se nachází dvě takto významné a úspěšné instituce.

 Stojím proto jednoznačně na straně té části umělecké obce, která proti ministrem Besserem oznámenému sloučení obou institucí brojí. Nelíbí se mi, a jako ministr kultury bych jej rozhodně nepodpořil. Je to pro mne zlověstná informace, která může například znamenat, že dohodnutá spolupráce Státní opery s londýnskou Covent Garden se neuskuteční. To bych považoval za naprosté selhání, za které by měl ministr Besser nést plnou zodpovědnost, včetně té politické.

 Vítězslav Jandák, stínový ministr kultury za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama