Ing. Jaroslav Klaška, arch.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2017 14:54:45

Nejlepší výsledek státního rozpočtu v historii ČR. Je to dobrá zpráva?

Nejlepší výsledek státního rozpočtu v historii ČR. Je to dobrá zpráva?

Ano, je to jednoznačně pozitivní zpráva a jasný signál o dobré kondici našeho hospodářství. Do voleb jsem šel s tzv. Josefovým pravidlem - v dobrých časech tvořit přebytky a v dobách horších je využít. Teď ale pod drobnohlededem.

K zodpovědnému hospodaření jsme se jako KDU-ČSL přihlásili v našem volebním programu. Jsem rád, že se nám daří program plnit. Ekonomice se daří. Nezaměstnanost je u nás nejnižší v Evropě a ti, za které stát dříve platil podporu, zdravotní a sociální pojištění, nyní nejen podporu nepobírají, ale naopak přispívají státu na daních.

Daří se firmám i jednotlivcům, vydělávají více a odvádí tedy více státu. Pozitivní na výsledcích hospodaření je také příliv refundovaných peněz z EU. Zda se začíná projevovat zlepšený výběr daní skrze nové nástroje jako kontrolní hlášení nebo (příprava na) EET, potvrdí s jistotou až letošní rok.

Tento výsledek má ovšem také několik zásadních negativ. V první řadě stát nedovede investovat, zejména do dopravní infrastruktury, tak jak by měl. Ovšem nejsou připraveny projekty, do nichž by investice proudily. Může za to zejména Nečasova vláda, která stopla infrastrukturní projekty včetně příprav. Tím se ztratil čas. Tento výpadek má své náklady – nespotřebované výdaje.

Právě investice mají vysoký multiplikační efekt a zajišťují budoucí hospodářský růst. Pokud investice poklesnou meziročně zhruba o polovinu, tak je to prostě špatně. Je také překvapující rozdíl mezi plánem a skutečností. Nikdy – kromě krizového roku 2009 – nebyla taková disproporce mezi plánovanou a skutečno u bilancí. Nabízí se proto otázka na Ministerstvo financí: Nemohlo to být od začátku lépe plánováno?

Otázkou je, co nyní s přebytkem. Podle mého názoru jsou tři možná řešení a jejich kombinace: investujme do infrastruktury a do vědy, výzkumu a inovací, šetřme na budoucí horší časy, anebo plaťme dluhy. Proto, co se neproinvestovalo, bych nechal na nerealizované investice (zejména do dopravní infrastruktury), které lze realizovat letos, 3,5 mld. podle mnou navrženého a schváleného doprovodného usnesení Sněmovny bych dal na opravy a rekonstrukce krajských silnic a zbytek bych věnoval snížení nebo odstranění deficitu státního rozpočtu letošního roku, nebo na umoření státního dluhu, v kombinaci s pětimiliardovou investiční injekcí na vědu, výzkum a inovace.

Ing. arch. Jaroslav Klaška
poslanec a místopředseda Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama