ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2017 11:31:25

Ostatky ukrajinského básníka Olesa budou převezeny do Kyjeva

Ostatky ukrajinského básníka Olesa budou převezeny do Kyjeva

Ostatky významného ukrajinského básníka Olexandra Olesa, které byly exhumovány z hrobu na Olšanských hřbitovech, budou po vyřízení všech administrativních náležitostí převezeny do Kyjeva a tam opět důstojně uloženy.

 Po jednání se zástupci ukrajinské ambasády to sdělil radní pro sociální oblast Daniel Hodek.

„Po jednání se zástupci velvyslanectví Ukrajiny jsem ihned pověřil ředitele Pražské správy hřbitovů, aby technicky zajistil převoz ostatků ukrajinského spisovatele a básníka Oleksandra Olesa do jeho rodiště,“ uvedl radní Hodek.

Ukrajinská strana deklarovala zájem pro básníka Oleksandra Olesa a jeho manželku, jakožto významného ukrajinského občana, uspořádat důstojný pohřeb a jejich ostatky nechat uložit na významném kyjevském hřbitově. Rada hl. m. Prahy bude o tomto kroku vyrozuměna formou informace.

Olexandr Oles, vlastním jménem Olexandr Ivanovyč Kandyba, se narodil v roce 1878. V roce 1919 emigroval do Budapešti, později do Vídně a nakonec do Prahy, kde prožil největší část z 25 let svého pobytu v emigraci. Jako jeden z prvních ukrajinských literátů psal o nespravedlnostech a zlu páchaným stalinským režimem. Celý svůj život v emigraci toužil po návratu do rodné vlasti, kterého se ale nedočkal. Zemřel v roce 1944 v Praze a donedávna byl pohřben právě na Olšanských hřbitovech.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama