Filip Zachariaš

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2017 4:38:00

Jak ČSSD prodávala a nakupovala OKD

Jak ČSSD prodávala a nakupovala OKD

Rok 2004. Patnáct let po listopadových událostech roku 1989. Právě k tomuto výročí se rozhodla tehdejší vláda vedená ČSSD v koalici s KDU-ČSL a Unií svobody prodat svůj 46 procentní podíl ve společnosti OKD.

Bohuslav Sobotka, tehdejší ministr financí za ČSSD, nařizuje, aby tehdejší šéf Fondu národního majetku Jan Juchelka podepsal smlouvu o prodeji OKD společnosti Karbon Invest. Dokonce i tehdejší externě najatí poradci nedoporučovali tento prodej za částku lehce přes 2 mld. Kč. A také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tento prodej zastavil. Nakonec se cifra, ze kterou byl podíl společnosti odprodán, „vyšplhala“ na 4,1 mld. Kč. Společnost Karbon Invest se však z nově nabytého majetku neradovala dlouho a do týdne jej odprodala Zdeňku Bakalovi, kterému přinesl pohádkové bohatství. Například jen zisk z roku 2011 1,5 krát převýšil cifru, kterou inkasoval stát (v roce 2011 společnost vygenerovala zisk přes 6 mld. Kč). Vždyť také agentura Ernst & Young ocenila majetek společnosti, pouhý rok po prodeji, na 52 mld. Kč.

Rok 2017. Z OKD zbyly jen trosky. Cokoli mělo hodnotu, bylo vytunelováno. Zločinec Bakala podle odhadů vytáhl z této společnosti celkem asi 100 mld. Kč. A tisícům lidí – ať už v bytech, které získal Bakala od Sobotky s Kalouskem jako dar, nebo zaměstnancům společnosti – zbyly jen oči pro pláč. Vláda toho stejného Bohuslava Sobotky, který chtěl OKD prodat původně za 2 mld. Kč, teď přišla s převratným nápadem – společnost OKD, resp. její zadlužené zbytky, odkoupí za symbolickou 1 Kč. I tak je to nákup za všechny peníze, neboť dluhy společnosti dosahují astronomických hodnot (v květnu při vyhlášení úpadku to bylo 17 mld. Kč), přičemž stát by nákupem OKD tyto dluhy převedl na sebe. Když to všechno suma sumárum spočítáme, tak OKD se Bakalovi v podstatě neprodávalo, ale darovalo. I s obrovským věnem. A to se nestydíte těm tisícům lidí podívat do očí, premiére Sobotko?

Filip Zachariaš

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama