JUDr. Bohumil Šimek

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2017 14:51:00

Opět jsem se přesvědčil, kolik problémů nás se Slováky spojuje

Opět jsem se přesvědčil, kolik problémů nás se Slováky spojuje

První zahraniční cesta hejtmana Šimka vedla na Slovensko.

První oficiální zahraniční cesta jihomoravského hejtmana Bohumila Šimka vedla symbolicky na Slovensko – konkrétně do Bratislavy, Bratislavského samosprávného kraje a do Holíče.

Cesta začala ve čtvrtek 26. ledna 2017 na Velvyslanectví ČR v Bratislavě, kde hejtmana přivítal zástupce velvyslankyně Pavel Sladký. Schůzky se zúčastnil také ředitel teritoriálního odboru Ministerstva zahraničních věcí SR Peter Kormúth a policejní přidělenec ČR na Slovensku Petr Lessy. Pavel Sladký tlumočil panu hejtmanovi zájem paní velvyslankyně Lívie Klausové podpořit projekty přeshraniční spolupráce jak v oblasti cestovního ruchu tak i školství, a to zejména na úrovni odborných středních škol. Petr Lessy se věnoval přeshraniční spolupráci v oblasti bezpečnosti a vyzdvihl zejména velmi dobře fungující speciální policejní mikrotýmy a potřebu podobné kooperace i dalších složek integrovaného záchranného systému.


Po pěší prohlídce historického centra Bratislavy a Primaciálního paláce následovalo krátké přijetí primátorem Bratislavy Ivo Nesrovnalem a náměstkyní primátora Ludmilou Farkašovskou. Poté se hejtman Šimek setkal s poslanci Národní rady Slovenské republiky (mj. s předsedou Výboru pro vzdělávání, vědu a sport Lubomírem Petrákem a Dušanem Jarjabkem, předsedou výboru pro kulturu a média). Hlavním bodem návštěvy bylo setkání hejtmana Šimka s předsedou Bratislavského samosprávného kraje Pavlem Frešem a jeho kolegy. K tématům jednání patřila mimo jiné spolupráce v oblasti školství, vinařství a vinohradnictví či projektů financovaných z fondů Evropské unie. 


„Opět jsem se přesvědčil o tom, kolik témat a problémů nás se Slováky spojuje. A to není jen takzvaný sousedský turismus, který bychom měli podporovat zejména, ale podobné problémy máme například v oblasti středního odborného školství. Moje první návštěva byla výrazem našeho předsevzetí stavět na velmi dobrých vzájemných vztazích, posouvat spolupráci dál a realizovat meziregionální, ale i mezinárodní projekty. I když Jihomoravský a Bratislavský kraj nemají společnou hranici, mohou se společně ucházet o prostředky z Programu spolupráce mezi Slovenskem a Českou republikou, a to i za podpory ostatních sousedních regionů,“ shrnul význam své první návštěvy na Slovensku hejtman Šimek.


V rámci odpolední části programu se hejtman prošel po Cyklomostě Svobody v Děvínské Nové Vsi spojujícím Slovensko s Rakouskem a položil kytici u Brány Svobody na soutoku Moravy a Dunaje. V závěru návštěvy jednal v Holíči s primátorem města a místopředsedou Trnavského samosprávného kraje Zdenko Čambalem.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama