JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2017 22:02:00

Noví představitelé převzali kraj v dobrém stavu a také to veřejně říkají

Noví představitelé převzali kraj v dobrém stavu a také to veřejně říkají

Pomyslných 100 dnů ve funkci bude nové vedení Jihomoravského kraje v čele s mým nástupcem panem Bohumilem Šimkem. Odpověděl jsem při té příležitosti na dotazy deníku Rovnost, zde jsou kompletní otázky redaktora Michala Rapca a moje odpovědi.

Otázky - Rovnost

1. 100 dnů od ustavujícího zastupitelstva je sice stále relativně krátká doba, ale dokázal byste vybrat nějaké kroky, které se novému vedení kraje povedly a které naopak ne?

2. Zaznamenal jste už nějaké nové projekty, se kterými přišlo současné vedení kraje (a které), nebo ještě stále pokračují v rozdělané práci z Vašeho předchozího období?

3. Co jsou podle Vás největší výzvy, se kterými se musí v současnosti krajská vláda popasovat a jak se jí to dle Vašeho názoru daří? Co by případně měla dělat jinak nebo dokonce nedělat vůbec?

4. Kraj se v současnosti snaží popasovat s problémy na záchrance, které začaly ještě za minulého vedení. Vidíte nyní zpětně a z odstupu, zda se ve věci konfliktů uvnitř záchranné služby dalo této situaci nějak předejít? Je to vůbec věc kraje, nebo jde "jen" o neshody mezi znesvářenými skupinami uvnitř záchranky?

5. Aktuálním a relativně novým problémem jsou mzdy řidičů autobusů v kraji, kteří hrozí stávkou. Jak by podle Vašeho názoru měl kraj nastalou situaci řešit?

6. Blíží se volby do poslanecké sněmovny. Jak podle Vás tato událost ovlivní fungování kraje? Bude stát mimo dění, nebo se do kampaně aktivně zapojí, například ve formě lokálních předvolebních slibů, které nemusí mít s celostátní politikou nic společného?

Moje odpovědi

1) Respektuji výsledek voleb i nové vedení Jmk, které jsem podpořil jako koaliční zastupitel. Jsem rád, že opadly předvolební emoce a začala normální práce. Noví představitelé kraje se seznamují se svojí agendou a zjišťují, že virtuální realita vytvářená kolem některých krajských témat a skutečný stav jsou si na míle vzdálené a že jižní Moravu převzali v drtivé většině kompetencí kraje v solidní kondici. Vážím si toho, že to také otevřeně veřejně říkají jako např. pan hejtman Šimek k tématu dobrého hospodaření kraje, zadlužení kraje či stavu Integrovaného záchranného systému.

2) Těší mne, že v řadě projektů započatých v minulých letech, bude nové vedení kraje pokračovat a chápu, že noví radní potřebovali určitý čas k jejich prověření. Za klíčové považuji pokračování územního plánování na úrovni kraje navazující na loňské schválení a vydání nových Zásad územního rozvoje Jmk, kontinuitu v zahraničních vztazích Jmk se sousedy z Rakouska i Slovenska, s partnery z Chorvatska, Srbska, Francie, Německa, Ruska i Číny, orientaci kraje na vědu,výzkum a inovace či modernizaci IDS Jmk včetně pořízení nových vlakových jednotek za cca 5.5 mld Kč do majetku Jmk, které přinesou nový komfort v regionální železniční dopravě. Jsem rád za pokračování tradičních dotačních programů z rozpočtu Jmk - dobrovolných i profesionálních složek IZS, programu rozvoje venkova, podpory sportu i spolkového života v kraji. Z úplně nových projektů jsem zvědav na budoucnost tzv. Hyperloopu, žertem jsem navrhl nové krajské radě, že prvním pokusným cestujícím by měl být náměstek hejtmana Jan Vitula, který je velkým podporovatelem tohoto netradičního způsobu cestování.

3) Částečně jsem odpověděl v bodě 2, k dalším výzvám patří otázka budoucnosti leteckého spojení Brna se světem a vůbec fungování Letiště Brno, otázka koncepce krajského zdravotnictví a jeho spolupráce se státními a městskými nemocnice v Jmk, systémová podpora technického a učňovského školství včetně dokončení tzv.center excelence, další podpora vinařství a vinohradnictví jako exklusivní výjimečné záležitosti v celé ČR, podpora rozvoje turistiky a cestovního ruchu zaměřená jak na domácí, tak na zahraniční návštěvníky Jmk. Samostatným tématem bude i další podpora lázeňství a pokračování projektu lázeňské zóny v Pasohlávkách s čínskými partnery. Respektuji i zájem nového vedení kraje na nových směrech zahraniční spolupráce např. se Španělskem, USA či Kanadou.

4) Absolutně podporuji stanovisko nového vedení Jmk v jednání s částí zaměstnanců ZZS Jmk - cestou komunikace a mediace, nikoliv nátlakových akcí s jediným cílem - "uříznout hlavu" stávajícího ředitele ZZS, pod jehož vedením mimochodem podle mne jihomoravská záchranka udělala v posledních 5 letech obrovský posun dopředu. Výhrůžky stávkou jsou virtuální realitou - záchranáři podle zákona stávkovat nesmí a vždy musí poskytnout péči lidem ohroženým na životě a zdraví, odboráři to samozřejmě vědí. Děkuji všem zaměstnancům ZZS Jmk, kteří chtějí řešit případné provozní problémy v organizaci normálním dialogem a dohodou včetně dobré kolektivní smlouvy a nikoliv srdceryvnými mediálními masážemi.

5) Řešení musí být takové, aby odpovídalo zákonu, jinak by do nepřiměřeného rizika šli všichni - kraj, firmy i řidiči jako příjemci veřejných peněz. Kraj už v minulosti podpořil oprávněné nároky řidičů autobusů na spravedlivější odměňování a teď musí najít způsob, jak to realizovat, nikoliv důvody, proč to nepůjde. Oceňuji, že je v krajském rozpočtu rezerva na úplně financování navýšení platů řidičů v Jmk- přes 100 mil. Kč, zároveň je nutné jednat alespoň o částečné kompenzaci ze státního rozpočtu s vládou ČR.

6) Nakolik volby do PSP ČR ovlivní krajskou politiku na jižní Moravě se ukáže až v příštích měsících, věřím však, že na činnost krajské samosprávy v klíčových kompetencích to nebude mít zásadní vliv - budou fungovat krajské nemocnice,sociální zařízení, krajské školy, bude normálně fungovat integrovaný dopravní systém, budou se opravovat krajské silnice a podobně.

Michal Hašek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama