Ing. Jaroslav Klaška, arch.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2017 13:03:00

Neadekvátní pokuty za pozdní odevzdání kontrolních hlášení musí skončit

Neadekvátní pokuty za pozdní odevzdání kontrolních hlášení musí skončit

V uplynulých dnech se v médiích objevily informace o vysokých pokutách, které uděluje daňová správa i za ryze formální chyby v podávání kontrolních hlášení DPH.

KDU-ČSL v žádném případně nezpochybňuje fakt, že daně se platit musí, ale zároveň upozorňuje na to, že je třeba zabránit zbytečně šikaně podnikatelů.„

Problém vidíme v tom, že v současné chvíli není rozhodující, zda se v kontrolním hlášení podnikatel dopustil chyby nebo ne. I v případě, že má pouze opravit své kontrolní hlášení nebo potvrdit jeho správnost a o jeden den se zpozdí, i tak bude potrestán sankcí 30 000 korun,“ řekl Jaroslav Klaška, ekonomický expert KDU-ČSL.

Finanční správa sice může pokuty v konkrétních případech promíjet, nicméně pravidla jsou tak striktní, že umožňují prominout pokutu jen v případě neočekávané nemoci nebo živelné pohromy.

„Začal jsem se touto situací zabývat. Současný stav lze změnit bez nutnosti legislativní změny. Ministerstvo financí má možnost svým pokynem umožnit prominutí pokuty, pokud by zjevně šlo o zbytečnou tvrdost. Současný pokyn je však tak striktní, že prominutí fakticky neumožňuje. Respektive umožňuje pouze v případě náhlé závažné nemoci, či živelné pohromy.  Ministerstvo financí může tedy vydat nový pokyn, který správci daně umožní pokutu prominout, pokud jde zjevně o bagatelní prohřešek, který nemá dopad na výběr DPH,“ upřesnil Jaroslav Klaška.

KDU-ČSL říká, že zbytečnou tvrdostí se nezlepšuje výběr daní. Jde naopak o trest po podnikatele.

„Ministerstvo financí má nápravu ve svých rukou. V tomto smyslu také hodlám s ministerstvem financí jednat. Zároveň toto téma otevřu na rozpočtovém výboru, na koaliční radě, případně budu interpelovat ministra financí. Pokud žádný z těchto kroků nebude úspěšný, navrhnu novelu příslušného zákona,“ řekl Jaroslav Klaška.

KDU-ČSL má svém programu podporu podnikání. A přílišná formalistická tvrdost daňové správy je problém zejména pro živnostníky, řemeslníky a drobné podnikatele. Ti jednak nemají takový aparát jako velké koncerny, aby hladce zvládali nové administrativní povinnosti, jednak je pro ně výše pokut likvidační. Přitom tito lidé plní ve společnosti důležitou úlohu: Poskytují služby přímo v místě, kde lidé bydlí, starají se sami o sebe a svou aktivitou šetří státu peníze na sociálních dávkách. Tvrdý postup ministerstva financí vůči nim považuje KDU-ČSL za zbytečný faul a šikanu. Likvidace drobných podnikatelů by se vymstila nám všem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama