Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2011 18:03:30

Opatření vlády P.Nečase jsou namířeny proti rodinám s dětmi

Opatření vlády P.Nečase jsou namířeny proti rodinám s dětmi

Podle posledních informací chce ministr Dobeš stáhnout z jednání vlády materiál, který se zabývá návrhem zařazení dětí od dvou let věku do mateřských škol.

Mám za to, že tento návrh byl naprosto nestandardním řešením dnešní zoufalé situace kritického nedostatku míst v předškolních zařízeních. Doufáme tedy, že ministr dostojí svého slibu a materiál skutečně stáhne tak, aby mohl být dopracován. 
Vzhledem k tomu, že mateřské školy se zabývají také výchovou a vzděláváním dětí, je zřejmé, že v případě zařazení dvouletých dětí do mateřských škol by došlo k ohrožení tohoto cíle. Již dnes není dostačující kapacita pro děti od tří let a snížením této hranice by se situace ještě zhoršila. Ministr Dobeš přichází s podporou firemních školek, ale naprosto opomíjí stávající mateřské školy, jejichž zřizovatelem jsou obce, které tím hází přes palubu. Jeho návrh je i v absolutním rozporu s doporučením ekonomické rady vlády (NERV), která apeluje na podporu rozšíření kapacit stávajících předškolních zařízení. Toto řešení by bylo i mnohem levnější. Apeluji proto na vládu, aby se vážně zabývala možností finanční podpory rozšíření předškolních zařízení, jejichž zřizovateli jsou obce, které ze svého rozpočtu nejsou schopny tuto úlohu zabezpečit. Je nutné rozšířit kapacitu jak mateřských škol (pro děti od tří do šesti let), tak jeslí (pro děti do tří let). Takové řešení by totiž jednoznačně vedlo nejen k podpoře ekonomického rozvoje ČR, ale také by mělo pozitivní vliv na kvalitu života rodin s dětmi. Efektivitu výše uvedeného opatření lze doložit ekonomickými ukazateli ze zahraničí, kde tato podpora ze strany státu bezproblémově funguje. Díky nečinnosti vlády v oblasti dostupnosti předškolního zařízení společně s dalšími nevhodnými formami podpory rodičovství dochází k prohlubování absence žen s dětmi na trhu práce. Tím přicházíme o využití jednoho z mála přírůstkových ekonomických zdrojů v zemi. ČR je v této oblasti hluboko pod průměrem EU.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama