RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.06.2011 16:34:33

Hledáme spolupráci mezi ČR a USA, která skutečně bude mít svůj praktický význam

Hledáme spolupráci mezi ČR a USA, která skutečně bude mít svůj praktický význam

Náměstek ministra obrany USA jednal s ministrem Vondrou

Ve středu 15. června 2011 se na Ministerstvu obrany ČR uskutečnilo jednání ministra obrany Alexandra Vondry s náměstkem ministra obrany USA Williamem Lynnem. Jednání se za americkou stranu také zúčastnil velvyslanec Spojených států amerických v České republice Norman Eisen.

V průběhu jednání byly zhodnoceny česko-americké vztahy v oblasti obrany, které během posledního roku nabraly výrazně na intenzitě.

Hlavním tématem rozhovoru byla oblast protiraketové obrany, zvláště projekt Shared Early Warning (SEW), který předpokládal umístění dvou počítačových terminálů v zařízeních AČR, jejichž prostřednictvím by Česká republika získala v téměř reálném čase přístup k informacím o odpálení balistických střel zachycených americkými senzory včasného varování. Tato nabídka byla české straně poprvé prezentována v listopadu 2009 jako jedna z řady forem bilaterální obranné spolupráce mezi ČR a USA.

Lisabonský summit však v roce 2010 přijal protiraketovou obranu jako společnou alianční misi a stanovil řadu konkrétních požadavků na schopnosti, kterými bude budovaný systém protiraketové obrany NATO muset disponovat pro zajištění ochrany evropské části Aliance. Jedním z těchto prvků je i sdílení informací o raketových hrozbách se všemi členskými státy, včetně České republiky, přímo z ústředí Aliance. Ve světle závěrů lisabonského summitu se tak návrh na bilaterální sdílení dat včasného varování stal překonaným.

„V tomto kontextu jsme samozřejmě poděkovali za tu starší předlisabonskou nabídku a vlastně jsme konstatovali, že ve světle Lisabonu a dalšího vývoje ta původní nabídka nebude asi potřeba,“ řekl Vondra novinářům na tiskové konferenci po jednání s Lynnem.

„Budeme hledat jiné možnosti, jak se Česká republika může do aliančního systému v budoucnosti zapojit, na naší podpoře protiraketovému systému NATO to ale nic nemění,“ doplnil své vyjádření ministr obrany Vondra. Podle jeho slov jsme o zapojení amerického systému ochrany proti dalekonosným raketám do struktur NATO vždy žádali.

Podle náměstka amerického ministra obrany Lynna se nedá říci, že by USA svou nabídku na vytvoření střediska stáhly. „Je to prostě záležitost, která byla překonána dalším vývojem,“ řekl Lynn přítomným novinářům a své stanovisko doplnil: „Je spousta směrů, ve kterých se odehrává a rozvíjí strategická spolupráce mezi oběma zeměmi.“

Možnosti rozšíření dvoustranné spolupráce potvrdil také Alexandr Vondra. „Máme celé spektrum dalších oblastí, kde začínáme velmi konkrétně pracovat, abychom mezi Českou republikou a Spojenými státy našli spolupráci, která skutečně bude mít svůj praktický význam.“

Obsahem jednání byla i další témata – kooperace v oblasti výzkumu, výcvik pilotů vrtulníků a vrtulníková přeprava. Ministr Vondra v průběhu setkání seznámil také náměstka Lynna s hlavními záměry další výstavby české armády, které obsahuje vládou schválená Bílá kniha o obraně.

Po jednání s českým ministrem obrany a následné tiskové konferenci navštívil americký host Generální štáb Armády České republiky, kde jej přivítal generál Vlastimil Picek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama