Jiří Beneš

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2017 12:02:34

CESTA K MILIARDÁM (PhDr. Miroslav Sládek)

CESTA K MILIARDÁM (PhDr. Miroslav Sládek)

Cesta k miliardám přes veřejné zakázky a evropské dotace a proč asi byl Babiš na Hradě, kde hovořil o zákonu o střetu zájmů.

Jenom v roce 2014 získaly společnosti skupiny Agrofert přes 3 miliardy korun z dotací EU, zemědělských dotací a veřejných zakázek. Veřejné peníze, které koncern inkasoval, odpovídají polovině zisku skupiny.

Zákon o střetu zájmů pro Babiše představuje tvrdou ránu. Členové vlády by podle této novely totiž nesmějí nejen vlastnit média, ale jejich firmy se nemohou ucházet ani o dotace a veřejné zakázky. Pozor na prezidentovo veto. Jak si jinak vysvětlit, že Babiš honem běžel ke svému příteli Zemanovi. Nejspíše jej požádal o to, aby zákon vetoval. Jakmile by se zákon vrátil do parlamentu, třeba by dokázal uplatit dostatek poslanců, aby po dlouhých tahanicích a letech byl zákone přeci jen zamítnut.

Suma 3,1 miliardy korun, kterou Babišův koncern inkasoval v roce 2014 z veřejných prostředků a dotací Evropské unie, přesahuje o miliardu zisk samotného Agrofertu v daném roce (1,9 mld Kč) a odpovídá polovině konsolidovaného zisku celé skupiny za daný rok (6,1 miliardy korun).

V současné době ovládá Andrej Babiš prostřednictvím společnosti Agrofert 173 českých a slovenských společností. Vyplývá to z aktuálních dat aplikace Cribis společnosti CRIF. Dalších 18 firem vlastněných Agrofertem sídlí v deseti zahraničních zemích, například v Německu, Maďarsku, nebo v Číně. Dalších 44 firem ovládá prostřednictvím koncenru SynBiol.

1. Babiš a veřejné zakázky

Mnohonásobně vyšší částky se ale firmám ze skupiny Agrofert podařilo získat ze státního rozpočtu. Za období let 2007-2016 inkasovaly společnosti koncernu prostřednictvím veřejných zakázek celkem až 35,2 miliardy korun. Přičemž nejvíce zakázek co do objemu získaly od státní společnosti ČEPRO, které vlastní Ministerstvo financí řízené Andrejem Babišem. V roce 2014 získaly firmy ze skupiny Agrofert ještě 703 milionů korun v rámci zemědělských dotací.

2. Babiš a evropské dotace

V letech 2007 – 2013 získaly Babišovy společnosti dotace z Evropské unie v celkové výši 1,6 miliard korun. Fakticky jim bylo proplaceno 1,2 miliardy. Největší objem peněz získaly Babišovy firmy prostřednictvím Ministerstva životního prostředí řízeném Richardem Brabcem, členem Babišova hnutí ANO.

3. Babiš a hospodaření jeho firem

Zatímco některé společnosti v Babišově vedlejším koncernu SynBiol, přes který ovládá firmy vyčleněné z centrálního holdingu Agrofert, jako například společnost IMOBA s farmou Čapí hnízdo, či francouzské společnost provozující Babišovu restauraci Paloma, měla v minulých letech problém dosáhnout zisku, skupině Agrofert se daří.

Jak vyplývá z analýzy hospodaření 173 českých a slovenských firem ovládaných ať už přímo, či nepřímo společností Agrofert, pouze šestnáct z nich vykázalo v uplynulém roce ztrátu. To ovšem nemá nic společného s jeho podnikatelskými plány nebo kvalitou managementu, je to totiž jen a jen zásluha evropských a státních dotací a zakázek získaných podvodem a v rozporu se zákonem i dobrými mravy, což spočívá především ve zneužívání politické funkce v gigantickém měřítku.

4. Babiš a jeho aktivity mimo koncern AGROFERT

A pak jsou firmy stojící mimo Agrofert. Klíč k nim představuje například Babišův investiční fond Hartenberg Holding, ve kterém má podíl také podnikatel Jozef Janov. Fond již proinvestoval 3 miliardy korun a v příštím roce plánuje expanzi za 2 miliardy. Jde o investice do zdravotnictví a především reprodukčních klinik. Babiš doslova skupuje nemocnice a polikliniky, případně uvedená specializovaná zařízení. Základní problém nastane ve zdravotnictví stejně jako je dnes v potravinářském průmyslu. Ceny se zvednou a kvalita naprosto upadne. Zatímco trávení potravinami je přehlíženo, protože se jeho důsledky projeví třeba až za mnoho let, obdobná situace ve zdravotnictví je přímým ohrožením života. Potom ale již bude pozdě.

5. Babišova chobotnice

Mafián vlastní napřímo tři společnosti: Agrofert, SynBiol a Kosteleckou masnu. Prostřednictvím koncernu Agrofert ovládá 173 českých a slovenských firem, 18 dalších sídlí v zahraničí. Přes koncern SynBiol pak ovládá dalších 44 společností.

6. Babiš si zajišťuje hlasy voličů

Jednoduchý ale velmi účinný systém, který jako by vypadl z oka komunistické tajné bezpečnosti. Všichni ředitelé podniků dostali jasnou direktivu. V sídle podniku bude pro Babišovo hnutí odevzdáno třikrát tolik hlasů, než je zaměstnanců. To jsou jednoduché počty, protože v každé domácnosti jsou průměrně tři dospělé osoby. To bylo také splněno, jak ukázaly výsledky krajských voleb.

ZÁVĚR

Z popisu v šesti bodech je jasné, že aktivity Babiše nejsou přínosem pro republiku. Je jasné, že je to parazit, který okrádá, a to bohužel není nejhorší výsledek jeho činnosti. Jeho aktivity především ničí zdraví populace, kterou krmí odpadem. Nyní skupuje zdravotnická zařízení, takže bude moci ničit zdraví a životy ihned, bez dlouhé čekací doby dané třeba ukládáním těžkých kovů a jiných jedů v organismu.

Jak z této situace ven?

Především důsledně veřejně kontrolovat plnění zákona o střetu zájmů a výsledky kontroly široce publikovat ve všech médiích, která nepatří Babišovi.

Vzhledem k tomu, že počet firem Babiše a tím počet jeho zaměstnanců je dán a nedá se předpokládat exponenciální růst v příštím roce, je třeba, aby šlo k volbám alespoň 75 % voličů. Babiš se chlubil výsledky krajských voleb. Ty jsou ovšem tak mizerném, že se jimi může chlubit jen díky mizivé volební účasti. Při normální volební účasti by měl co dělat, aby se dostal do parlamentu. Proto je vyšší volební účast naprosto jednoduchým a levným způsobem, jak se toho estébáka zbavit jednou provždy.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2025298-andrej-babis-dal-mlzi-o-nakupu-dluhopisu-agrofertu-nerozumite-tomu-a-lzete-utoci-na

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama