Jiří Beneš

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.05.2017 19:22:51 - JarmilaT

Milost

Dobrý den pane Benesi. Ví si myslíte o milosti pro Jiřího Kajinka?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.05.2017 20:14:04 - Jiří Beneš
Milá paní Jarmilo,

děkuji vám za položení dotazu. Těší mě, že se zajímáte o můj názor.

Tato událost je velice komplikovaná, může se jednat o populismus pana prezidenta,
aby si získal pozornost voličů do prezidentských voleb vzhledem k faktu, že se udělování
milostí až na jednu výjimku zřekl.

Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 uvedl, že nebude vyhlašovat amnestie a nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Pravomoc v udílení milostí převedl v listopadu 2014 na ministerstvo spravedlnosti.
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prezident-Zeman-dlouho-odmital-udelit-milost-Ted-ucinil-vyjimku-421125

Zdá se, že případ Jiřího Kájínka tedy spadá do výše zmíněného okruhu. Pro jednu skupinu občanů je Kájínek hrdina, který byl odsouzen neprávem. Pro druhou skupinu je vrah, který patří do vězení.

Faktem je, že již dříve páchal kriminální činnost, ten kdo jsi přečte rozsudek nejspíš pochopí, že je kriminální živel a byl odsouzený právem:

Trestní spis obsahuje více než 10 000 stran a projednávání případu trvalo 46 dnů. Proces byl několikrát odročen a trval déle než 4 roky. Před soudem vypovídalo 56 svědků a asi 10 soudních znalců. Rozsudek krajského soudu s odůvodněním obsahuje 130 stran.

Jiří Kajínek měl první problémy se zákonem pro majetkovou trestnou činnost už jako nezletilý v roce 1974. Ve vězení byl poprvé v roce 1982 za vloupání do chat. V roce 1985 byl opět odsouzen za bytové krádeže, nedovolené ozbrojování a útok na veřejného činitele, protože při zatýkání zranil tři policisty železnou tyčí. Na základě rozsáhlé amnestie prezidenta Václava Havla byl v roce 1990 propuštěn. Později byl odsouzen k 7 letům vězení za vloupání do 20 bytů. Z výkonu trestu byl podmíněně propuštěn...
http://zivotopis.osobnosti.cz/jiri-kajinek.php

Já bych Kájínka z vazby nepropustil. Pro mě je to kriminálník a žádný hrdina. Zeptejte se těch, které okradl a ohrožoval na životě a nejspíš se mnou budou souhlasit že Kájínek patří za mříže.

Přeji úspěšný pracovní týden
Jiří Beneš