Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2011 15:50:48

Financování krajských nemocnic je nepřehledná džungle

Financování krajských nemocnic je nepřehledná džungle

Každým rokem mizí za vlády sociální demokracie stamiliony korun z rozpočtu v krajských nemocnicích. A to na úkor sociálních služeb, školství nebo rozbitých silnic.

Rathem tolik kritizovaný dvoumiliardový úvěr krajským nemocnicím, který sjednalo minulé vedení kraje pro financování projektů jednotlivých nemocnic, takzvaných ‚Generelů‘, je zřejmě zcela vyčerpán. Přitom nemocnice ani zdaleka nejsou hotové.

"Generely připravovala vedení nemocnic v úzké spolupráci s odborem zdravotnictví kraje a konzultovala je se zdravotními pojišťovnami. Citlivě se vyvažovaly modernizace zařízení, provozní náklady, finanční možnosti nemocnic a kraje, zohledňovala se i blízkost pražských fakultních nemocnic. Dvě miliardy úvěru měly vše zajistit po finanční stránce. Teď jsou pravděpodobně pryč, ale nemocnice hotové nejsou," uvedl předseda středočeské ODS a krajský zastupitel Petr Bendl. Podle něho navíc nové vedení kraje změnilo podobu projektů natolik, že konečné náklady budou mnohem vyšší a nejsou nyní známé. "Do nemocnic tak plynou další peníze z krajského rozpočtu, které pak samozřejmě chybí jinde. Ať už v sociálních službách, v podfinancovaném školství nebo při opravách rozbitých středočeských silnic," dodal.

Neví se ani, v jakém stádiu je modernizace nemocnic, kolik bude stát jejich provoz a kolik z toho pokryjí platby pojišťoven. Jasný není ani nynější způsob financování modernizace akciovek, protože například Finanční výbor zastupitelstva žádá tyto údaje už delší dobu, ale marně. V usneseních Rady kraje se ve většině případů uvádí pouze údaj dotace kraje, takže lze předpokládat, že peníze jdou z krajského rozpočtu. Navíc například v Kladně schválili částku, která je rozdělena k čerpání v roce 2010, 2011 a 2012 a věc ještě více znepřehlednili. Co se týče peněz z Regionálního operačního programu, zde se zatím objevila pouze jedna částka přes osmnáct milionů korun, kterou dostala kladenská nemocnice jako předfinancování úvěru. Ve hře je ještě ona slavná rozhledna s parkovištěm, kterou chce vedení kraje stavět z evropských peněz rovněž v Kladně.

"Snažíme se nyní k financování získat konkrétní informace, ale není to vůbec jednoduché. K tématu se podrobněji vrátíme po prázdninách," vysvětlil Petr Bendl.

Ve všem navíc ještě figuruje Krajská nemocnice Středočeského kraje, která za pomoci ovládací smlouvy ovládá všech pět nemocnic. Usnesení rady kraje omezilo jednotlivé ředitele tak, že mohou rozhodovat o částkách do maximální výše dvou milionů korun. Všechny ostatní peníze tečou přes tuto příspěvkovou organizaci, takže o financování rozhoduje ředitelka Pancová. Jako příklad může posloužit schválená krajská dotace pro Krajskou nemocnici Středočeského kraje na vydávání ‚Nemocničních listů‘ ve výši 3.645.916 korun. Ta se bude následně rozúčtovávat jednotlivým nemocnicím podle skutečně odebraných výtisků časopisu.

"Chceme během prázdnin i přes velmi neprůhledné financování zjistit, jak proběhlo čerpání úvěru na modernizaci nemocnic, kolik dalších peněz sociální demokraté do nemocnic nalili a odkud. Zajímá nás to, jak modernizace nemocnic dopadla, protože zásahy do původních projektů jsou skutečně zásadní," dodal Petr Bendl.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama