Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2011 18:41:59

Kalousek s Dobešem dovedou české školství na dno. Chceme být národ hlupáků?

Kalousek s Dobešem dovedou české školství na dno. Chceme být národ hlupáků?

Předvolební programy vládních stran, zejména pak TOP 09 a Věcí veřejných, byly plné proklamací, jak je pro tyto strany české školství naprostou prioritou, a budou se snažit systém vzdělávání v České republice zlepšit a finančně posílit.

 Ve stejném duchu bylo sepsáno i programové prohlášení vlády. Tomu však v žádném případě neodpovídá záměr ministra financí Kalouska na razantní snížení rozpočtu resortu školství ve výhledu na dalších pár let.

Již v současné době je rozpočet ministerstva školství nízký, a pokud by se mělo naplnit snížení o zhruba 30 miliard oproti dnešnímu stavu, znamená to pro české školství katastrofu obrovských rozměrů, ze kterého se bude české školství po odchodu pánů Kalouska a Dobeše dlouhou dobu vzpamatovávat.

Jak to tak vypadá, ministr školství Dobeš činům svého kolegy Kalouska jen bezmocně přihlíží, aniž by se snažil cokoliv dělat. Ač stále tvrdí, že celé školství stojí za ním (pedagogové to vidí jinak...), měl by jednoznačně dokázat, že on stojí za svým resortem a s ministrem Kalouskem na téma financování českého školství usilovně jednat. Vláda "rozpočtové odpovědnosti" nesmyslně a nesystémově škrtá v oblastech, které jsou důležité pro konkurenceschopnost České republiky, což školství bezesporu je. Ministr Dobeš na jednu stranu tvrdí, že v resortu nejsou peníze, na druhou stranu však vyhazuje stamiliony například za státní maturitu (která bude podle přibližných odhadů stát až 250 milionů ročně). Navíc se úporně snaží zamést pod koberec problém s financováním z Evropských fondů, kdy kvůli neschopnosti tyto prostředky efektivně čerpat přichází školství o obrovské částky.

Kalouskovy bezhlavé škrty budou zcela jistě znamenat snižování mezd v resortu, a to jak u učitelů, tak u nepedagogických pracovníků, jejichž platy jsou již dnes na hranici minima. Ministři Dobeš s Kalouskem by si měli uvědomit, že kvalita vzdělávání se odvíjí od kvalitního zázemí a kvalitního učitele, nikoli od pochybných testů, které jsme mohli zhlédnout ve státní části maturitní zkoušky..

Je evidentní, že se dále budou škrtat i prostředky na školní pomůcky, které již byly v nedávné době kvůli vládním škrtům sníženy. Jednání současné vlády české školství v tomto ohledu doslova dehonestuje.

Pokud bude ministr Dobeš i nadále škrtáním v jeho resortu jen bezmocně přihlížet, jako doposud, nemá ve své funkci co dělat. Zároveň by bylo dobré pro tuto zemi zjistit, zda je pan ministr Kalousek ještě při smyslech, jeho návrhy tomu rozhodně nenasvědčují.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama