Mgr. Pavel Svoboda

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2017 11:55:50

Tento rok přinesl Jablonci na 36 výjimečně nadaných studentů

Tento rok přinesl Jablonci na 36 výjimečně nadaných studentů

Už podruhé ocenilo statutární město Jablonec nad Nisou ve středu 14. června výjimečně nadané žáky a studenty místních škol. Křišťálové jablko si ze slavnostního večera v Městském divadle odneslo jako hlavní ocenění na 36 dětí a mladých lidí.

Akci, nazvanou Cena pro nadané, zavedl náměstek hejtmana Libereckého kraje Pavel Svoboda před rokem, kdy ještě zastával funkci náměstka primátora Jablonce. Město z ní udělalo tradici.

Autorkou skleněného jablka je výtvarnice Veronika Černá. Cena putuje k dětem a studentům, kteří vynikají v některé ze tří kategorií – umění, sport, studium. Každá základní nebo střední škola může přitom do každé kategorie nominovat až dva své zástupce. Jednoho žáka nebo studenta pak může vedení školy navrhnout na cenu za nějaký mimořádný počin, například za záchranu života druhého člověka nebo jinou nezištnou pomoc.

„Jsem rád, že se Cena pro nadané v Jablonci ujala, a že v ní město pokračuje i po mém odchodu na Liberecký kraj,“ poznamenal náměstek hejtmana LK Pavel Svoboda, který se přišel do divadla podívat na druhý ročník akce. „V jabloneckých školách je mnoho talentovaných dětí, ale málo se o nich ví. Proto mne napadlo připravit pro ně večer, který upozorní na jejich schopnosti či nadání širší veřejnost,“ doplnil.

Mezi třemi studentkami, které získaly Cenu za mimořádný počin, byla i Andrea Bendíková z Obchodní akademie a Vyšší odborné školy mezinárodního obchodu v Jablonci nad Nisou. „Na ocenění ji navrhla škola, ale k nominaci se přidalo i statutární město Jablonec. Jde o dívku romského původu, dnes středoškolačku, která chodí pomáhat sociálně slabým dětem do Nízkoprahového klubu Kruháč, z něhož sama vyšla,“ upřesnila Jana Fričová, referentka pro komunikaci s veřejností statutárního města Jablonce.

Partnery druhého ročníku se staly Nadace Preciosa, Nadace Jablotron a SPORT Jablonec, které se postaraly o další ceny. Letos dostala akce ještě další, charitativní rozměr. Návštěvníci si mohli ve foyer divadla koupit od Nadace Preciosa za 50 korun skleněného andělíčka. Peníze přispějí malému Matýskovi z Jablonce, který trpí cystickou fibrózou, na zakoupení speciálního přístroje včetně membrán, které mu ulehčí dýchání.

„Návštěvníci Ceny pro nadané přinesli zakoupením andělíčků do sbírky 6.450 korun,“ dodala Jana Fričová. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama