Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2011 19:07:00

Vláda je odpovědná za odpor proti malé důchodové reformě

Vláda je odpovědná za odpor proti malé důchodové reformě

Dnešní článek Václava Klause zveřejněný v deníku MfD, kde prezident oznámil, že nepodepíše novelu zákona o důchodovém pojištění, je dalším důkazem o chybném postupu vlády v reakci na nález Ústavního soudu z roku 2010.

Dnešní článek Václava Klause zveřejněný v deníku MfD, kde prezident oznámil, že nepodepíše novelu zákona o důchodovém pojištění, je dalším důkazem o chybném postupu vlády v reakci na nález Ústavního soudu z roku 2010, kterým k 30. září letošního roku soud v patřičném zákoně zrušil ustanovení o výpočtovém základu pro důchody.

 Sociální demokraté mnohokráte Nečasovu vládu upozorňovali, že bez diskuse s odborníky a opozicí nelze očekávat naši podporu. Jak víme, k žádným jednáním v této otázce nedošlo.

 Je odpovědností Nečasovy vlády, že po dnešku se nacházíme v situaci, kdy stát poměrně výrazně mění výpočty důchodů, ale v legislativním procesu tuto změnu posvětila pouze Poslanecká sněmovna. Senát a nyní i prezident vyjádřili svůj nesouhlas, když novela nebyla schválena horní komorou parlamentu a prezident oznámil nepřipojení svého podpisu.

 Pokud bude sociální demokracie po dalších volbách hlavní vládní stranou, v zákoně o důchodovém pojištění učiníme takové změny, abychom napravili chyby prosazené současnou pravicovou vládní koalicí pouze v jedné komoře parlamentu bez souhlasu Senátu i prezidenta republiky.

 Připomínám, že novela zákona přináší daleko více zásadních změn, než by bylo potřeba činit na základě rozhodnutí Ústavního soudu. Jde zejména o další výrazné zvyšování věku odchodu do důchodu, znevýhodnění odchodu do předčasného starobního důchodu, zkrácení doby pro opětovný vznik nároku na vdovský (resp. vdovecký) důchod, změnu způsobu stanovení doby pro opětovný výše základní výměry důchodů nebo změnu mechanismu zvyšování vyplácení důchodů.

 Je zřejmé, že tyto změny, prosazené bez souhlasu Senátu i prezidenta republiky, dalece přesahují toto volební období a funkční období Nečasovy vlády. Na zavedení takto zásadních změn by měla panovat široká shoda jak na politické scéně, tak i mezi odborníky. Nic takového zde ale není.

 Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama