Mgr. Václav Horáček

  • TOP 09
  • Železný Brod
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2017 18:53:00

Úspěch v podnikání automaticky nezaručí úspěch v politice

Úspěch v podnikání automaticky nezaručí úspěch v politice

Hodně se mne teď všichni ptají na to, co říkám zapojení jabloneckého miliardáře Dědka do politiky, jeho vstupu do Starostů. Tak předně - pana Dědka si vážím, dokázal toho v životě hodně. A i mimo svou profesi dělá dobré a prospěšné věci.

 Pak mám ale také dojem, že se stalo moderním, mít v každé politické straně svého miliardáře (Babiš, Dospiva, Sehnal, Valenta, teď Dědek,...).

Když už přímo miliardář nezaloží své vlastní politické uskupení, alespoň se k němu přidá. A pak jsou všichni překvapení, že politika je něco jiného než firma, řídí se to jinak, funguje to jinak, reaguje to jinak. Úspěch v podnikání prostě automaticky nepredikuje úspěch v politice. V neposlední řadě je zřejmé, že se Starostové budou muset vyrovnat, a to rychle, veřejně a jednoznačně, se svým postojem k hnutí ANO a panu Babišovi. Protože zatímco dosud se tvářili, že tudy cesta v budoucnu nevede, a byli velcí kritici toho, co do politiky a vlastně do společnosti Andrej Babiš přinesl, se zapojením pana Dědka se vztah k A. Babišovi zásadně mění - sám pan Dědek se netají tím, že jeho ambicí je spojit po volbách Starosty a hnutí ANO. Tak uvidíme, co přinesou další dny, a zda se Starostové zařadí po bok KDU-ČSL jako "partner" Andreje Babiše, zapomenou na vše, co bylo řečeno, co jim vadilo. Nebo zda si zachovají rovnou páteř. Tedy - současné dění je mnohem více o Starostech, jejich hodnotách a jejich budoucnosti.

S čím ale zásadně nesouhlasím je vyjádření pana Dědka pro Mladou frontu DNES: pokud se do parlament dostane, nebude v něm asi častým návštěvníkem. A zároveň říká: „Nerad bych tam poslouchal rozpravy o krávovinách, které vymýšlejí lidé nevalné inteligence.“ Musím se v tomto zastat nejen většiny mých kolegů z Poslanecké sněmovny, mimo jiné těch ze Starostů, kteří jsou v ní již také druhé funkční období, ale i mnohých dalších. A musím se zastat také demokracie a celého systému. Protože do demokracie rozpravy o tom, co se řeší patří. A opatrně s tím posuzováním, které z takových věcí jsou „kravinami“ a které nejsou.

Kupříkladu – mnoha z nás přijde jako krávovina EET. Dle logiky pana Dědka o tom tedy nebudeme vůbec diskutovat? Nebo je to tak, že co je krávovina nám řeknou noví osvícení politici? Kteří jediní ví, co je a co není správně a dobře? Takoví už to v minulosti byli, a snaží se znovu být – kupříkladu pan Babiš. Skutečně půjdou Starostové s panem Dědkem stejnou cestou? Jako jednoho ze čtyř zakladatelů Starostů pro Liberecký kraj by mne to opravdu mrzelo…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama