ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2017 4:31:00

Senátoři vrací zákon o EIA

Senátoři vrací zákon o EIA

Na právě začínající, pravděpodobně poslední schůzi v tomto volebním období projednají poslanci řadu zákonů, které po projednání vrací Senát s připomínkami a pozměňovacími návrhy zpět do Poslanecké sněmovny.

 Mimo jiné i novelu zákona č. 100/2001 Sb. O posuzování vlivů na životní prostředí (tzv. EIA).

Návrh projednaný ve sněmovně měl především za cíl zjednodušit a zkrátit celý proces vlivů stavebních záměrů na životní prostředí. Už při jeho projednávání opět nastoupila tzv. „lidová poslanecká tvořivost“, kdy poslanci cítili potřebu upravit znění zákona předloženého Ministerstvem životního prostředí. I když se zdá, že znění předložené ministerstvem nebylo pro řadu zákonodárců přijatelné, zásahem do něho došlo k několika nepřesnostem, zejména nesouladu souběžně projednávaných novel o EIA. Při jejich konečném přijetí by došlo k nesrozumitelnosti jejich výkladu a nemožnosti je aplikovat do praxe.

Jak stojí ve stanovisku Senátu: „bezprostředně předkládané změny zákona o EIA nesvědčí o důkladně promyšlené strategii pro provedení dodatečných úprav jeho textu a o jejich kvalitním legislativním ztvárnění“. Odpovědnost tedy padá nejen na hlavy poslanců, ale především na hlavy Ministerstva životního prostředí a Ministerstva pro místní rozvoj, (obě pod vedením ANO 2011), které ruku v ruce zákon připravovala.

Poslanci KSČM podpořili pouze pozměňovací návrhy Výboru pro životní prostředí a Hospodářského výboru ke zjednodušení a zrychlení stavebního řízení z pohledu EIA. To by se dotklo minimálně 1700 záměrů ročně díky zvýšení finančního limitu posuzovaných záměrů. Dále podpořili zpřísnění pravidel pro dotčenou veřejnost. To neznamená, jak se někteří snaží podsunout, že bude omezeno právo sousedů či zájmových či ekologických organizací se k návrhům vyjadřovat. Ale ne do nekonečna, stanoviska by měla předkládat jen ta veřejnost, která je stavbou přímo dotčena, spolky a organizace podpisy pod svými stanovisky musí dokládat i občanskými průkazy podepsaných osob. Na druhé straně se zpřísnila pravidla pro předkládání posudků a při zbytečných prodlevách překladatelů posudků nastupují finanční sankce.

Vrácení zákona Senátem k opětovnému projednání v Poslanecké sněmovně není v tomto volebním období nic neobvyklého. Svědčí to mimo jiné i o tom, že zákony předkládané vládou a v mnoha případech protlačené k přijetí vládní koalicí nebyly vypracovány pečlivě s ohledem na všechny dopady. I zde je trhlinka v sebechvále úspěchů právě končící vládní koalice ČSSD – ANO 2011 – KDU-ČSL.

Josef Nekl
poslanec PSP ČR za KSČM
kandidát pro volby do PSP ČR v Olomouckém kraji

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama