Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2017 16:46:00

Zářijový státní rozpočet skončil přebytkem, pomohl výběr daní

Zářijový státní rozpočet skončil přebytkem, pomohl výběr daní

Podle dnes zveřejněné zprávy Ministerstva financí skončil v září státní rozpočet v přebytku hospodaření ve výši 17,4 mld. Kč.

 V pozitivním výsledku hospodaření se promítl především velký, více než sedmiprocentní meziroční nárůst příjmů z vybraných daní a pojistného na sociálním pojištění. Státní pokladna tak získala oproti roku 2016 navíc bezmála 56 miliard korun, což je o 3,2 procentního bodu vyšší nárůst, než jaký předpokládal v porovnání s rokem 2016 schválený rozpočet na letošní rok.

Důkazem našeho odpovědného vládnutí je i aktuální výše státního dluhu. Ten za první tři čtvrtletí letošního roku poklesl o 3,3 miliardy korun a aktuálně činí 1 610,1 mld. Kč, což znamená nejnižší výši dluhu od roku 2011. Vyjádřeno ve vztahu k HDP došlo k poklesu na úroveň 32,6 %, což je o 8,5 procentního bodu méně než ke konci roku 2013, přičemž se jedná o nejnižší hodnotu relativního zadlužení od roku 2009.

Snižování zadlužování státu bylo a je jednou ze zásadních priorit naší vlády. Plánovaný schodek jsme od roku 2014 snížili o 62 mld. Kč ze 112 mld. v roce 2014 na 50 mld. Kč plánovaných pro rok 2018. Navíc se nám každoročně daří dosáhnout v konečném součtu lepších než plánovaných výsledků, jako tomu bylo třeba loni, kdy jsme i díky výbornému čerpání evropských dotací dosáhli dokonce rozpočtového přebytku 62 miliard korun.

Výborné výsledky hospodaření státu jdou na vrub jednak současné výkonnosti české ekonomiky, kterou jsme pomohli nastartovat řadou prorůstových opatření, a jednak rekordně vysokou mírou zaměstnanosti a zároveň rekordně nízkou nezaměstnaností, jež zvyšují státu příjmy z daní a pojistného a současně snižují jeho náklady na sociální dávky. I tady se nám podařilo realizovat řadu opatření na tvorbu nových pracovních míst a zvyšováním minimální mzdy a platů motivovat lidi k práci. Pozitivní vliv mají i naše opatření proti daňovým únikům a šedé ekonomice, jako byly zavedení EET či kontrolních hlášení.

Zlepšení kondice veřejných financí České republiky si všímají i ratingové agentury, které tyto aspekty zapracovávají do svých hodnocení. V tomto čtvrtletí tak například ratingová agentura Fitch zlepšila výhled hodnocení na pozitivní při stupni A+ či agentura Scope Ratings potvrdila hodnocení na stupni AA se stabilním výhledem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama